Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman, Gunnar Beckman

Lankapaitoja ja muita asusteita

Tässä kirjassa pidän ihan kaikesta. Jo kansi saa hyvälle tuulelle. Kullatut tekstit ovat paikallaan, niin upeaa on kirjan sisältö. Aluksi vierastin isoa kokoa, mutta kun raotin kirjaa, ja näin kauniit, laadukkaat kuvat, kirjan koko oli oikeutettu.
Teos esittelee suomalaista käsityöperinnettä lämmöllä ja asiantuntemuksella. Näkee, että tekijät ovat nähneet vaivaa vanhojen käsitöiden valikoimisessa ja kuvaamisessa. Historiaa valotetaan pitkälle henkilöiden kautta, mikä tuo asian lähelle lukijaa. Muutamat miljöö- ja luontokuvat, joissa käsitöitä ei ole, luovat sympaattista (suomalaista) tunnelmaa kautta kirjan.

Ison osan kirjassa saa Korsnäsin paita, eikä ollenkaan aiheetta. Paidasta esitellään kuvin monta eri versiota. Eräästä niistä on tehty ohjeet tarkasti alkuperäisen mukaan. Ohjeet löytyvät myös nykyaikaiseen Korsnäsin villatakkiin ja lasten paitaan. Muistelen, kun ennen internetin aikaa sain päähäni tehdä Korsnäsin paidan, olisipa tämä kirja ollut silloin.

Kirjaan on sinne tänne ripoteltu valmistusohjeita. Niissä on joko seurattu tarkasti alkuperäistä mallia tai valotettu mukavasti sitä, miten vanhoja käsitöitä voi käyttää inspiraation lähteenä nykyaikaisiin töihin. Siitä esimerkkinä mm. Jussi-paidasta muokattu yksivärinen Johanpaita.
Oma lukunsa on käsityömestari Siina Rinne. Hänen kirjovirkkauksistaan pursuaa sellainen luomisen riemu, että se ei voi olla tarttumatta.

Vaikka teos sytytti heti halun tehdä (ainakin kirjovirkkausta pitää kokeilla), ohjeita en ole vielä ehtinyt testata. Äkkiseltään ohjeet näyttävät kyllä selkeiltä ja hyvin tehdyiltä. Plussaa mallitilkuista, jotka on liitetty ohjeiden oheen.
Kirja sopii mielestäni yhtä hyvin historiasta kiinnostuneille kuin käsityön ystäville. Erinomainen se on inspiraatiota omaan tekemiseensä etsivälle. Voisin viedä sen ulkomaan tuliaiseksikin.

 

ISBN 978-952-301-069-7
Ulkoasu: Satu Kontinen
Sivumäärä: 256
Koko: 231 mm x 297 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 76.2
Kielet: suomi
Maahenki 2016


Lainaus kustantajan sivulta:

"Lankapaitoja ja muita asusteita on kirja käsitöistä ja tekstiilikulttuurista kiinnostuneille. Kirja tuo lukijoiden ja tekijöiden ulottuville aineistoa museoiden kätköistä. Kirjoittajat ovat vierailleet monessa museossa ja päässeet tutkimaan ja kuvaamaan villapaitoja ja muita tekstiilejä.
Kirjassa on tietoa neuleen ja virkkauksen historiasta, tarinoita tekijöistä ja tuotteista, paljon oheita perinteisiin villapaitoihin sekä myös näiden innostamina kehitettyjä uusia malleja. Kirjassa on runsaasti upeita kuvia."

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!