Virpi Marjaana Siira:

Oma koppa
Ympyrä – Virkattuja variaatioita

Virpi Marjaana Siiran kirja ”Oma koppa, Ympyrä – Virkattuja variaatioita” on visuaalisesti hurmaava ja mukaansatempaava kirja.  Luovalle, jo kokeneemmalle virkkajalle kirja toimii loistavana innoituksen lähteenä. Se rohkaisee kokeilemaan ja testaamaan. Kirjaa selatessaan ei voi olla tarttumatta koukkuun… Huumorilla taitavasti höystettyä kirjaa jaksaa lukea ja katsella ja virkata loputtomiin! Syventyäkseen kirjaan lukija tarvitsee rauhallisen paikan ja aikaa…

Tekijän omat pienet harjoitelmat kuin myös ”ei ihan putkeen menneet” kokeilut, on myös kuvattu kirjaan. Niistäkin Siira on mielikuvituksellisesti väsännyt tarkoituksellisia tuotteita ja taideteoksia, löytänyt niille mielekkäitä ja toimivia käyttökohteita.  Nämä antavat lukijalle myös tekijästä inhimillisen kuvan ja itselleen toivoa ja uskoa harjoittelun voimaan - lähes aina taitavallakin tekijällä onnistumisen takana on kova harjoittelu.

Kirjan parasta antia on mielestäni virkkauksen merkkikielen ja varsinaisen tekeillä olevan ympyrän havainnollinen yhdistäminen toisiinsa.  Virkkauksen merkit ihastuttavat  milloin minnekin piirrettyinä: parrulattiaan, liitutaululle,  rantahiekalle, kadulla olevan viemärikaivon kannen ympärille! Ja ne kulkevat jatkuvasti mukana kirjan alusta loppuun, pienistä ympyröistä suuriin virkattuihin asuihin. Niitä on ilo katsella! Kun kirjan merkkikielen ymmärtää, pääsee ohjeista helposti jyvälle ja niitä on nopea lukea. Selkeä sisällysluettelo avainsanoineen auttaa lukijaa löytämään kirjasta helposti etsimänsä asiat.

Aloittelevan virkkaajan saattaa olla ajoittain vaikea ymmärtää kirjan alkuosan selkeiltä näyttäviä ohjeita, koska joistakin kuvasarjoista on joku vaihe jäänyt pois välistä (esim. s. 12 ketjusilmukan teko-ohjeesta puuttuu  kokonaan kohta ”vedä lanka koukulla olevan silmukan läpi” kuvineen)  tai kun ohjeeseen on harhaanjohtavasti tullut väärä kuva (s.16 Yhdistetty rinkulaksi kuva näkyy oikeanlaisena s.19) Siira käyttää kirjassaan myös kiinteästä silmukasta termiä kiinteä ketjusilmukka, joka se taas on toiselta nimeltään piilosilmukka. Tämä termien käyttö ei johda kokenutta virkkaajaa kuitenkaan harhaan, sillä hän näkee kuvassa kuitenkin selkeän kiinteän silmukan.

Kirjan alkupuolella on hauskoja variaatioita ympyröistä, joiden kanssa aloittelevan virkkaajan saattaa olla vaikea päästä alkuun, mutta joista kokeneempi virkkaaja saa loputtoman innon ja inspiraation lähteen! Kirjassa on myös hyviä vinkkejä erilaisten ongelmakohtien ratkaisuiksi, esim. paksujen superlonköysihihnojen kiinnittämiseen laukkuun.

Virkkauksen idealähteitä on kirjassa kuvattu myös kauniisti. Siira yhdistelee ja käyttää luovasti erilaisia materiaaleja perinteisistä tekstiililangoista metallilankaan, trikookuteeseen ja sanomalehteen. Kirjassa on lukuisia tuunaus- ja kierrätysvinkkejä niin sisustukseen kuin vaatetukseenkin. Töiden haastavuusaste kasvaa kirjan edetessä.

- - -

Eräs teknisessä käsityössä ollut 15-vuotias poika selaili kirjaa ja hullaantui sivun 111 Granittimekkoon. Hän olisi halunnut tehdä sen äidilleen!  Olisi pitänyt antaa vaan koukku ja lankaa käteen ja sanoa: ”Siitä vaan”!

  

ISBN: 9789510402887
WSOY 2014
157 sivua

Tekijänoikeudet Käsityö Verkossa Ry © 2020: Ammattikäyttöön tarvitset lisenssin »