Riitta Huovila – Tiia Hintsa – Johanna Säilä – Riitta Rautio
Kirja käsityöstä Luokkien 1-7 käsityönopetus

  • 2. painos, 2018
  • ISBN 978-952-451-793-5
  • 288 sivua
  • Nidottu

Kirjan teoriaosa on mielestäni loistava kooste ja kertaus siitä mitä käsityön opettaminen ja opiskelu on, tai ainakin kuuluisi olla.

Kirjassa käsitellään käsityön opiskelua joka kantilta; OPSin näkökulmasta, huomioitiin käsityön opiskelun hyödyllisyys oppilaan kokonaiskasvun kannalta, pohdittaan opettajan omaa roolia, hyvien työohjeitten tärkeyttä, kerrattaan kokonaisen käsityön osa-alueet, ja lähes kaikki muu mahdollinen, mitä muistan itse opinnoissani lukeneeni ja pohtineeni.

Sanoisinkin, että jokaisen käsityönopettajan olisi hyvä lukea aika ajoin tämänkaltainen teksti, joka muistuttaa oppiaineemme monipuolisesta tärkeydestä, ja ainakin minua teksti innostaa pyrkimään entistä parempaan opettajuuteen. Kirjan teksti on mielestäni selkeää ja sopivan tiivistä, mukavasti luettavaa. Kirja sisältää myös hyviä yleisvinkkejä muun muassa suunnittelusta, oppilaitten neuvomisesta, ja eritasoisten oppilaiden eriyttämisestä

Kirjan työohjeista suurin osa keskittyy alakoulun töihin, minkä toki arvelinkin olevan juuri niin, koska kirja on suunnattu luokkien 1-7 käsityönopetukselle.

Varsinaisissa työohjeissa en siis koe saavani erityisesti apua opetukseeni, mutta erilaiset käsityötekniikkaohjeet ovat mielestäni hyviä, selkeitä, ja informatiivisia, ja uskon joistain niistä olevan käytännön hyötyä minulle. Pienten välitöiden ohjeita saatan myös hyödyntää opetuksessani.

Kaava-arkki näyttää myös mukavan selkeältä, varsinkin jos sitä vertaa yleisimmin käyttämiimme käsityölehtien ohjeisiin.

Loppukoosteena sanoisin, että kirjan lukeminen oli minulle ehdottomasti hyödyllinen kokemus, erityisesti oman opettajuuteni ja omien opetusmetodieni kehittämisen kannalta. Näen kuitenkin hyödyn olevan suurimmillaan juuri tuossa ”yleispohdiskelussa”, enkä niinkään viikottaisessa opetusarjessani. Kirjan voisin lukaista läpi vaikka vuosittain vuosisuunnitelmaa tehdessäni, ja tarvittaessa kaivaisin sen esiin jos kaipaisin kertauksen jostain käytännön vinkistä.

Marjukka Suila, käsityönopettaja 2019


KUSTANTAJAN PS-KUSTANNUS SIVULTA:

© 2021 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!