Riikka Räisänen, Marja Rissanen, Erja Parviainen & Helena Suonsilta

Tekstiilien materiaalit

Tämä kirja on painava tietopaketti tekstiilimateriaaleista: kuiduista, langoista, kankaista. Asiaa on valtavasti aiheesta, josta jokaisen vaatteita ja muita tekstiilejä ostavan ja käyttävän tulisi osata edes perusasiat. Tekijöiden työlle on annettava suuri kiitos sekä valtavasta työmäärästä että monipuolisesta asiantuntemuksesta jota kirjan kautta jaetaan!

Kirjan mainitaan olevan oppi- ja käsikirja ja on helppo uskoa, että sellaisena se tulee käsissä kulumaankin. Tavallinen kuluttajalle, jolle tekstiilituntemus ei liity omaan opiskeluun tai työhön, tämä rautaisannos on kenties ylimitoitettu. Kirjaan tutustuessani ajattelinkin, että sisällöistä voisi muokata toisen version nimenomaan joka kuluttajan tarpeisiin, niin että se voisi ihan aidosti palvella ketä tahansa tekstiilien ostajaa ja valitsijaa.

Parasta kirjassa on tietojen ajantasaisuus. Kun tekstiilikuitujen maailmassa liikutaan, tarvitaan tietojen päivittämistä yllättävänkin usein, sillä niin paljon kehitystä on ilmassa kaiken aikaa. Tekokuituja kehitetään - ihan kokonaan uusiakin ja myös luonnonkuitujen viimeistys- sekä värjäys- ja muut käsittelymenetelmät muuttuvat.  Ja mitä onkaan toiminnallisuus ja äly, joita tekstiilimateriaaleihin liitetään?

Omana tärkeänä kysymyksenä kirjassa kulkevat mukana tekstiilien ympäristövaikutukset. Ovatko luonnonkuidut ympäristölle parempia kuin tekokuidut? Löytyyköhän siihen kirjasta vastauksia, sitä nyt kirjan vasta kertaalleen läpi käyneenä en uskalla sanoa. Yhdestä ympäristöasiasta voin kuitenkin olla varma ja siihen viitataan jo heti kirjan esipuheessa: ainakin me, yltäkylläisyydessä elävät,  hukkakulutamme tekstiilejä aivan liikaa! "Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuotannon kasvu on ollut jopa 40 %."

Joitakin poimintoja, jotka erityisesti miellyttivät:

  • Kuitujen historia on kirjassa mukavasti esillä pieninä kuvitettuina tekstipätkinä.
  • Neulosten osuus on kirjoitettu ja kuvitettu kiinnostavasti, niin että käsinneulojakonkarikin ymmärrys taas kerran laajeni.
  • Laadun valvonta osio kokonaisuudessaan, Siinä lähdetään liikkeelle laadun määritelmästä, käsitellään laadun hallinnan ja varmistuksen kysymyksiä, kestävää kehitystä, ympäristöasioita ja tulevaisuuttakin. 

Mitä äkkiseltään jäin kirjaan kaipaamaan?

  • Asiasanahakemisto, jonka kautta löytäisi esimerkiksi missä tahansa yhteydessä vastaan tulevan kauppanimen mukaan oikean kuidun tietoihin.
  • Kuitujen vieraskielisten nimien ja lyhenteiden luettelo

Ajatus: Kirjan tueksi sopisi hyvin verkossa julkaistava täydentävä aineisto!

Sivumäärä: 259
Painosasu: pehmeäkantinen
ISBN: 978-951-792-756-7
Kustantajahinta: 39 €

Katso näytesivut kustantajan sivuilta https://finnlectura.fi/assets/naytesivut/Tekstiilien_materiaalit_naytesivut.pdf


Lainaus kustantajan sivulta:

"Tekstiili- ja vaatetusalalle suunnatussa oppi- ja käsikirjassa tarkastellaan tekstiilimateriaalien valmistusta kuidunvalmistuksesta viimeistellyiksi kankaiksi.

Teoksen sisältöjä ovat mm. erilaiset tekstiilikuidut, kuitujen ympäristövaikutukset, langat, tekstiilitasorakenteet, kankaiden mekaaniset ja kemialliset käsittelyt sekä toiminnalliset ja älykkäät tekstiilimateriaalit. Myös laadun valvontaa ja tuoteturvallisuutta tarkastellaan osana tekstiilien valmistuksen prosessia. Näkökulma kirjassa on tuotantoteknologiassa, johon käytetty terminologia sekä materiaalien ja menetelmien jaottelut perustuvat. Koska kirjan aihealue on laaja, esitellään materiaaleja ja menetelmiä yleisperiaatteiden näkökulmasta.

Kirjassa on myös kiinnitetty huomiota tekstiilien tuotannon ympäristövaikutuksiin, koska ympäristökysymykset ovat entistä ajankohtaisempia ja osa yritysten vastuullista toimintaa.

Kirja soveltuu oppikirjaksi laajasti tekstiili-, vaatetus- ja käsityöalan koulutuksiin sekä käsikirjaksi tekstiilialan ammattilaisille, yrittäjille ja asiantuntijoille, jotka toimivat tekstiili- ja vaatetusalan kaupan eri tehtävissä. Tekstiileistä kiinnostunut kuluttaja saa kirjasta tietoutta ostopäätöstensä tueksi."

 

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!