ALKU

INFO
KESTÄVÄN
KÄSITYÖN
OPAS

- Kestävän käsityön kartta
- Termit tutuiksi
[SUUNNITTELE HUOLELLA]
- Vähennä jätettä
- Vinkkejä materiaaliostoksille
- Suunnittelijan muistilista
[ESITTELYSSÄ UUDET MATERIAALIT]
[KÄSITYÖN YLIJÄÄMÄMATERIAALIT]
[LAADUKAS KÄSITYÖ]
- Miten teen laadukkaan käsityötuotteen?
- Tekijän muistilista
[MERKITYKSELLINEN KÄSITYÖTUOTE]
- Hyvinvointia & vaikuttamista
[KÄSITYÖN KESTÄVYYDEN ARVIOINTITAULUKKO]

Koko Kestävän käsityön opas pdf-versiona[SUUNNITTELE HUOLELLA]


Pohdi, mikä saa sinut  k i i n t y m ä ä n  tekemiisi käsitöihin.
Kun tekemäsi käsityöt ovat sinulle  t ä r k e i t ä,  pidät niitä todennäköisemmin hyvänä  p a r e m m i n  ja  p i d e m p ä ä n.


Suunnittelulla on käsityötuotteen kestävyyden kannalta tärkeä rooli.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa harkita huolellisesti…
...materiaalivalintoja
...tuotteen ulkonäköön liittyviä asioita
...tuotteen käytettävyyttä

Näitä asioita harkitsemalla voidaan pidentää tuotteen käyttöikää ja sitä myöten sen kestävyyttä.

Toisaalta suunnitteluvaiheessa on tarpeen myös pohtia…
...mitä oikeasti tarvitsee
...mitä tuotteelle mahdollisesti tapahtuu sen jälkeen, kun se poistuu käytöstä?


- Vähennä jätettä

Zero waste -suunnittelussa pyritään siihen, ettei tuotteen valmistusprosessissa synny jätettä lainkaan. Esimerkiksi tekstiilituotteet suunnitellaan niin, ettei leikkuujätettä synny. Zero waste -menetelmä vaatii suunnitteluprosessin ajattelemista “nurin päin”.
Esimerkiksi vaatteen suunnitteluprosessissa olemme tottuneet lähtemään liikkeelle hahmotelmasta, jonka pohjalta mietitään kaavoitusta, mutta zero waste - ajattelussa koko prosessi kääntyykin päälaelleen ja kaavoitus on lähtökohta.
Zero waste -suunnittelu ei itse asiassa ole edes aivan uusi juttu. Esimerkiksi japanilaisissa kimonoissa on kautta aikojen käytetty tätä tekniikkaa. Zero waste -ajattelua voi soveltaa mihin vain elämän osa-alueeseen, ja pienikin askel jätteettömyyttä kohti on aina eteen päin.

Zero wasten neljä tärkeää perusperiaatetta

KIELTÄYDY
Sano ei sille mitä et tarvitse tai asioille, joita et halua kannattaa.

VÄHENNÄ
Tarvitsetko kaikkea mitä haluat? Suosi monikäyttöisyyttä, lainaamista ja vuokraamista.

KÄYTÄ UUDELLEEN & KORJAA
Suosi tuotteita, joita voit käyttää uudelleen. Korjaa, uudista tai korjauta sen sijaan, että ostaisit uuden.

KIERRÄTÄ
Lajittele jätteet oikein, ja laita kiertoon ne tavarat, joita et enää tarvitse. Arvioi realistisesti tuotteen kunto, ja laita roska roskiin.


- Vinkkejä materiaaliostoksille

Käsitöitä tehdessä kannattaa puntaroida materiaalivalintaa mahdollisimman monesta eri näkökulmasta. Itse tehdessä materiaalin valinta on tärkeää, sillä olisi varsin ikävää, että huolella valmistettu tuote joutuisi pois käytöstä huonon materiaalivalinnan vuoksi. Pohdi seuraavia asioita materiaaliostoksilla:

  • Opettele tunnistamaan laadukas materiaali, ja tutustu materiaalien ominaisuuksiin sekä niiden tuotannon ympäristövaikutuksiin.
  • Selvitä materiaalin taustat ja alkuperä. Muista, että hinta ei aina kerro laadusta tai materiaalin kestävyydestä. Kysy myyjältä, jos tietoa ei ole suoraan saatavilla.
  • Huomioi, että esimerkiksi kankaan laatuun vaikuttavat myös mm. kudontatiheys, rakenne, kuidun pituus, käsittelyt... Materiaalin laatu on siis monen asian summa.
  • Pohdi ulkonäköseikkojen ohella myös materiaalin sopivuutta tuotteen käyttötarkoitukseen. Mistä materiaalista valmistettuna tuote tulisi kestämään mahdollisimman pitkään käytössä?
  • Käsityömateriaaleja kertyy helposti liian paljon kaappien kätköihin. Tutki omat varastosi, ja mieti löytyisikö materiaalia jo valmiina tai voisiko sen löytää kierrätettynä?
  • Hanki materiaalia vain sen verran kuin oikeasti tarvitset.


- Suunnittelijan muistilista

MIKSI TEEN?
Ennen kuin teet, pohdi, miksi haluat tehdä tuotteen eli selvitä tekemisen ja tuotteen merkitys itsellesi. Teetkö tarpeeseen, mielihaluun vai tekemisen halusta?

MITEN JA MILLAISEN TEEN?
Pohdi erilaisia vaihtoehtoja. Voisiko tuotteesta tehdä monikäyttöisen tai muunneltavan? Miten tuotteesta voisi tehdä juuri itselle sopivan? Pohdi, millainen tuote sopii esimerkiksi kotiisi tai vaatekaappiisi.

MISTÄ TEEN?
Valitse materiaali huolella. Voiko tuotteen tehdä jostain materiaalista, jonka jo omistat? Löytyisikö sopivaa materiaalia esimerkiksi kirpputorilta? Joskus myös uusi materiaali on  perusteltu, varsinkin tuotteen kohdalla, jonka halutaan olevan erityisen kestävä ja korkealaatuinen. Huomioi uuden materiaalin valinnassa vaikutukset ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön.

ARVIOI MATERIAALIN LAATU
Perehdy materiaalien taustoihin ja ominaisuuksiin. Opettele tunnistamaan laadukas materiaali.


[ESITTELYSSÄ UUDET MATERIAALIT] »

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!