« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


1.16 Kankaan mittamuutokset

Kankaan mittamuutoksia tutkitaan siten, että leikataan 500 mm x 500 mm pala kankaasta. Kankaaseen merkitään huolella kolme pisteparia loimen suuntaan, siten että pisteiden välinen etäisyys on 350 mm:n. Samoin tehdään mittauspisteet kuteen suuntaan. Merkinnät tehdään pesunkestävästi esimerkiksi harsien. Pala pestään kankaan pesuohjeen mukaan ja mitataan pisteiden välinen etäisyys, kun kangas on kuiva ja sileä. Oheiseen kuvaan on mitattavat matkat merkitty nuolilla. Mittaustulokset ovat taulukossa.

Pesun jälkeiset mittaustulokset:

  Loimen suunta
[mm]
Kuteen suunta
[mm]
Mittaustulokset 340
344
345
348
347
349

a) Miksi yksi mittaus ei riitä?

b) Miksi koepala on 500 mm x 500 mm eikä vaikka 350 mm x 350 mm?

c) Venymässä aluksi mitatut etäisyydet suurenevat. Kutistumassa mitatut etäisyydet pienenevät. Tällöin kyseessä on negatiivisen muutoksen itseisarvo. Venyykö vai kutistuuko tehtävän kangastilkku pesussa?

d) Mikä on loimensuuntaisen muutoksen keskiarvo?

e) Mikä on kuteensuuntaisen muutoksen keskiarvo?

f) Mikä on loimen- ja kuteensuuntaisten mittamuutosten suhteellinen osuus? Suhteellinen osuus tarkoittaa muutoksen suhdetta alkuperäiseen mittaan.

g) Oletetaan, että kangas ei ole pesussa lainkaan liestynyt reunoilta. Päätät käyttää koepalan hyödyksi ja tehdä siitä pikkuliinan. Haluat liinasta neliön mallisen, joten aloitat leikkaamalla pois loimen suuntaisesta reunasta pienen palan.
Minkä levyinen on pois leikattava pala?

h) Minkä kokoinen neliö jää jäljelle?

i) Teet reunaan yksitaitteisen päärmeen ja huolittelet reunan koristenauhalla. Paljonko nauhaa tarvitset, jos päärmeen leveys on 1,5 cm ja varaat nauhan pään huolitteluun 2 cm?

Kuvassa on yksitaitteinen päärme, jonka päällä on koristenauha. Kuvaan ei ole merkitty ompeleita.

j) Riittääkö liina ison pöytäliinan suojaksi siitepölyä varistavan kukan alle, jos kukan halkaisija on 40 cm? Perustele vastaus.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!