luonnonkuidutLUONNONKUIDUT
« alkusivulle
KASVIKUIDUT ELÄINKUIDUT
RUNKOKUIDUT VILLA JA KARVAT
Hamppu Angora
Juti eli juutti Kameli
Kenaf Kashmir
Pellava Laamaeläinten karvat
Rami eli kiinanruoho Mohair
LEHTIKUIDUT Villa
Manilla
HYÖNTEISKUIDUT
Sisal Silkki
SIEMENKUIDUT  
Puuvilla
HEDELMÄKUIDUT
Kapokki
Kookos

LAAMAELÄIMET

 • Alpakka (Lama pacos)
 • Guanako (Lama guanagoe)
 • Laama (Lama glama)
 • Vikunja (Lama vicugna)

Tekstiilikuitujen tuotannon kannalta tärkein laamaeläin on alpakka. Tekstiilikuituja saadaan myös vikunjasta, mutta tuotantomäärät ovat pieniä ja villa kallista.
Laamaeläimet on kamelieläinsuku, jonka eri lajit elävät Etelä-Amerikassa, lähinnä Andien ylängöillä. Ne ovat sukua dromedaarille ja kaksikyttyräiselle kamelille. Niistä saadaan kallista, hienoa villaa.

Historiaa

Laamaeläinten ja kamelien yhteisen esi-isän on arveltu olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Historian varhaisina aikoina osa eläimistä vaelsi Etelä-Amerikkaan ja osa mantereita yhdistävän kannaksen kautta Amerikasta Aasiaan. Pohjois-Amerikasta kamelieläimet hävisivät kokonaan. Etelä-Amerikassa asuvat eläimet eivät aasialaisten ja afrikkalaisten sukulaistensa tavoin kehittäneet itselleen kyttyrää, vaan jäivät huomattavasti pienemmiksi. Niistä tuli vuoristolaisia ja taitavia kiipeilijöitä.

Tätä teoriaa tukee laamaeläinten ja kamelien yhteiset piirteet: molemmat kulkevat tasakäyntiä, siis siirtävät saman puolen raajoja yhtä aikaa. Laamojen ja kamelien ylähuuli on halki. Tällä tarttumahuulella eläimet nyhtävät kätevästi maasta pieniäkin kasvinosia ravinnokseen.
Laamaeläimillä on isot silmät ja korvat, sieraimet kapeat ja suljettavat. Turkki on tuuhea, häntä lyhyt. Erikoisominaisuutena laamoilla on tapa sylkeä, jos ne tuntevat tulleensa uhatuiksi. Laamaeläimet elävät laumoissa.

Laamaeläinten kuitujen ominaisuudet

Ominaisuuksiltaan laamaeläinten villa on samanlaista kuin villa yleensäkin. Se on kallista erikoisvillaa, jota käytetään usein muihin kuituihin sekoitettuna. Neulelankana on saatavana 100% alpakkalankaa. Laamaeläinten villasta valmistettuja tekstiilejä hoidetaan kuten villaa.


ALPAKKA, lyhenne WP

Alpakan arvellaan polveutuvan guanakosta. Alpakka asuu Etelä-Perussa ja Pohjois-Boliviassa ylätasangoilla noin 4000 - 5000 metrin korkeudessa. Alpakat elävät puolivilleinä ja paimentamattomina ja otetaan kiinni vain keritsemistä varten. Alpakan villa on kevyttä, hienoa ja kallista. Alpakka keritään kerran vuodessa tai joka toinen vuosi eikä silloinkaan ihan kaljuksi, sillä eläin ei selviäisi ilman karvapeitettä kylmässä vuoristoilmassa. Alpakan villan käyttö on peräisin jo inkojen kaudelta ja siksi villaa kutsutaan "inkojen kullaksi". Alpakan säkäkorkeus on vain 85-100 cm. Aikuinen alpakka painaa n. 70 kg. Se on huomattavasti laamaa pienempi. Muhkean karvapeitteensä ansiosta se vaikuttaa massiiviselta.

Alpakkaa on kahta eri lajia. Pörröinen huacaya on yleisempi Andien vuoristossa. Sen villa on paksumpaa. Alpakan lajimuunnos alpakka-suri, tai vain lyhyesti suri, on alpakasta jalostettu muoto. Sen villa on kuidultaan pidempää, kiiltävämpää, suorempaa. Suri-villa muodostaa 10-15 % alpakkavillan kokonaistuotannosta.

Alpakka keritään ensimmäisen kerran n. vuoden ikäisenä. Alpakan villa on pehmeää ja hienoa. Hienointa villaa on ns. babyalpakka eli nuoren alpakan villa. Inkalassa alpakat keritään kerran vuodessa. Kuitupituus on 20-4o cm.
Alpakka elää n. 20 vuotta. Alpakka muistuttaa laamaa, mutta on kooltaan pienempi. Tuuhean karvapeitteensä ansiosta se on massiivisen näköinen.

International Alpaca Association (IAA) on luonut kansainvälisen alpakkamerkin 100% alpakkatuotteille ja alpakkasekoite-merkin tuotteille joissa alpakan lisäksi on myös muita kuituja. Merkit myönnetään IAA:n jäsenille, jotka noudattavat tuotannossaan liiton laatuvaatimuksia. Alpakan villan kansainvälinen kirjainlyhenne on WP.
alpakka-merkki

Kaikille neuletöiden ystäville alpakka lienee kiinnostavin laamaeläin. Alpakkavillan värit ovat luonnostaan kauniita: mustaa, eri sävyisiä ruskeita tummanruskeasta kastanjan ja kanelin väreihin, kamelinsävyä, eri sävyisiä harmaita, ruskeanvalkoista, valkoista. Värejä on yli 20 eri väriä. Sekoittamalla luonnonvärejä saadaan uusia värisävyja. Valkoinen villa myös värjäytyy helposti. Alpakan villa on kiiltävää, pitkää (kuitupituus 10 - 30 cm), melko suoraa, kestävää ja pehmeän tuntuista. Toisin kuin laamalla alpakalla ei ole lainkaan peitinkarvaa, vaan sen villa on kauttaaltaan yhtä pehmeää. Alpakan villa on hienoa villaa, jopa hienompaa kuin kashmirin villa. Sillä on myös suuri lämmöneristyskyky ja suuri joustavuus. Alpakan villassa ei ole lainkaan lanoliinia eli villarasvaa, joten sen jatkokäsittely on hepompaa kuin lampaanvillan. Se sopii myös niille, jotka ovat villalle allergisia.       

Alpakan ominaisuuksia:

 • Pehmeää
 • Kestävää
 • Lämpöisempää kuin lampaanvilla
 • Sopii villalle allergisille
 • Ei nyppyynny helposti
 • Hylkii likaa
 • Kevyttä

Alpakoita Inkalan kartanossa Hattulassa

Inkalan oli kartanossa 6 alpakkaa, joista kaksi syntyi 2002, ensimmäisinä Suomessa syntyneinä alpakoina. Kuvat kesältä 2003 Inkalan kartanossa.


GUANAKO

Guanako on solakka, 120-175cm pitkä ja 90-130cm korkea, likaisen punaruskea, vatsapuolelta valkoinen eläin, josta jo varhain on kehittynyt kesy laama. Guanakon villa on hienoudeltaan laaman villan luokkaa. Villantuottajana guanakolla ei kuitenkaan ole kovin merkittävää osaa. 


LAAMA

Laamaa kasvatetaan kotieläimenä: uroksia käytetään kuormajuhtana ja naaraasta saadaan villaa. Laamaa kasvatetaan myös lihantuotannon vuoksi. Laama on väriltään valkoinen, musta, ruskeankirjava, punertavankirjava tai okranvärinen. Laaman säkäkorkeus on 120cm. Sen villavuota on hyvin tiheä.
Laaman villa keritään joka toinen vuosi sadekautena marras-ja huhtikuun välisenä aikana. Laaman villa koostuu kahdesta kerroksesta. Suurin osa on paksua, kiharaa, päällysvillaa, jossa kuidut voivat olla 25 cm pitkiä. Alusvilla suojelee eläintä alhaisissa lämpötiloissa ja on paljon lyhyempää ja hienompaa. Silkkimäisen pehmeä, kevyt laaman villa jalostetaan kasvatusalueilla, Perussa, lähinnä maan omiin tarpeisiin. Pienyrityksissä valmistetaan siitä tuotteita myös vientiin. Eurooppaan tuodusta laaman villasta valmistetaan lähinnä korkealaatuisia päällystakkeja, irtotakkeja tai jakkuja sekä peitteitä. 


VIKUNJA

Vikunja on vain noin 70-90cm korkea. Sen turkki on pehmeä ja pitkäkarvainen. Se elää nykyisin rauhoitettuna Perun ylängöillä 4000-5000m:n korkeudessa. Villeinä elävät vikunjat eivät myöskään ole kovin halukkaita yhteistyöhön keritsijän kanssa. Inkojen aikaan keritsemisen helpottamiseksi eläimet tapettiin tai ajettiin jyrkänteille, jolloin ne kuolivat hypätessään alas. Inkat huolehtivat kuitenkin lajin säilymisestä. Myöhempien aikojen metsästys uhkasi tappaa lajin sukupuuttoon. Vuonna 1968 vikunja rauhoitettiin. Sen ampuminen on rangaistava teko. Lajin säilymisen vuoksi myös sen jalostaminen on kiellettyä.

Nykyisin on muutamia vikunjalaumoja myös kotieläiminä. Vikunja tuottaa maailman harvinaisinta, hienointa ja kalleinta villaa. Yksi yksilö tuottaa keritsemiskerralla villaa vain noin 400g. Vikunjan villasta valmistetaan hienoja ylellisyyskankaita ja-neuleita. Vikunjan villan kansainvälinen kirjainlyhenne on WG
Laamaeläinten villan ominaisuuksia ja hoito


Linkkejä

Kuvia laamaeläimistä

 

 

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!