HAMPPU

Hamppu 10x

Hamppukuidut ovat kasvissa luonnostaan kuitukimppuina, eli monta kuitua on liimautunut yhteen. Kuvassa näet sellaisen kulkevan viistosti vasempaan yläkulmaan. Runkokuidut, kuten hamppu, tunnistaa siitä, että ne ovat koko kuidun pituudelta täynnä poikittaismerkintöjä ja dislokaatioita. Nämä erottuvat paremmin isommista suurennoksista.

Hamppu 40x (1)

Dislokaatiot ovat kuidussa olevia polvilumpion näköisiä "nyrjähtämisiä". Ne ovat syntyneet kuidun kasvuvaiheessa  sen joutuessa puristuksiin.

Hamppu 40x (2)

Poikittaismerkinnät ovat taas uurteen, viillon tai  x-kirjaimen näköisiä "ruhjeita". Ne ovat painaumia kuitua ympäröivistä soluista.

PELLAVA

Pellava 10x

Pellava on hampun tavoin runkokuitu. Tässä kuvassa näkyy oikein hyvin erikoisia kuitukimppuja, ja onneksi myös yksittäisiä kuituja, sillä määrittäminen tehdään aina yksittäisestä kuidusta.

Pellava 40x (1)

Pellavassa on samalla tavalla kuin hampussa dislokaatioita ja poikittaismerkintöjä. Dislokaatiot ovat polvilumpionnäköisiä, koko kuidun poikki kulkevia "nyrjähdyksiä". Poikittaismerkit taas näyttävät uurteilta tai nirhaumilta.

Pellava 40x (2)

Pellakuidussa, kuten muissakin runkokuidussa on ydin, jonka tästä kuvasta erottaa erittäin hyvin. Ytimen paksuus ja dislokaatioiden ja poikittaismerkintöjen tiheys vaihtelee kasvuolosuhteista riippuen, joten tavallisella mikroskoopilla katsottuna runkokuitujen tunnistaminen toisistaan on melkolailla epävarmaa.

PUUVILLA

Puuvilla 10x

Puuvilla on helppo tunnistaa! Se on litteä, nauhamainen ja kiertyy sattumanvaraisesti eri suuntiin. Sitä on vaikea sekoitaa muihin kuituihin.

Puuvilla 40x (1)

Tässä kuvassa huomaat, miten vaikea on tarkentaa mikroskoopilla niin, että kaikki haluamasi näkyisi kerralla. Mikroskoopin tarkkuusalue on hyvin pieni - eli jos haluat tarkentaa kuidun yläpintaan, on alapinta epätarkka. Samoin jos kuidut ovat päällekäin, on niitä todella vaikea saada molempia näkymään tarkasti.

Puuvilla 40x (2)

Tässä näet puuvillakuidun rakenteen todella hyvin. Huomaatko, kuinka se on reunoiltaan hieman paksumpi kuin keskeltä – ihan niin kuin sellaiset valkoiset pussinsulkijat, joissa on rautalangat reunoissa.

---------------------------------
Kuvat: Jenni Suomela
Kaikki kuitujen kuvat on otettu Motic:in BA210 valomikroskoopilla. Lyhenteet 10x tai 40x kuvien perässä kertoo, minkä kokoisella objektiivilla kuvat on otettu. Se ei suinkaan kerro suurennoksen koosta, sillä se riippuu ihan siitä, kuinka isoksi kuva avautuu näytölläsi.

PALAA MIKÄ KUITU? -ALOITUSSIVULLE

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!