saarystimet

Säärystimet 2 o 1 n joustinta. Sen, miten väljät tai nilkanmyötäiset säärystimistä haluaa, voi päättää itse käyttötarkoituksen ja maun mukaan.

Neuleasusteita helpoimpia neulottavia ovat säärystimet. Nehän ovat vain pari neulottuja putkia! Jos langaksi valitsee jotain paksunpuoleista laatua, jälkeä syntyy melkoisella vauhdilla, sillä neulos saa olla melko löyhääkin. Jos lisäksi lanka on pinnaltaan epätasaista tai moniväristä ei käsialan epätasaisuuskaan haittaa lopputulosta.

NEULOMINEN
Säärystimet, niinkuin kaikki neuleet, voi neuloa usealla eri tavalla. Usein ne ovat joustinneulosta ja ne tehdään suljettuna neuloksena neljällä puikolla.

Neulo ensin kokeilutilkku ja laske siitä neuletiheys.
Laske sitten haluttua valmiin säärystimen ympärysmittaa vastaava silmukkamäärä. Pyöristä saamasi luku tarvittaessa niin, että se sopii valitun joustinneulostyypin mallikertaan eli on jaollinen mallikerran silmukkamäärällä.
- Viereiset punakirjavat säärystimet ovat 2 o 1 n joustinta, jolloin silmukkamäärän tulee olla 3:llä jaollinen.

Luo silmukat neljälle sukkapuikolle. Neulo valitsemaasi joustinta suorana putkena kunnes säärystin on halutun pituinen. Päätä silmukat. varo ettei päätösreuna kiristä.

saarystin

Säärystin 3 o 2 n joustinta. Tässä malli on melko lyhyt. Mieleen tuleekin, että ihan samalla periaatteella syntyvät myös rannelämmittimet!

saarystimet2

Säärystimet 2 o 1 n joustinta tai jos ne kääntääkin toisin puolin ne ovat 1 o 2 n joustinta. Kumpikin puoli on edustuskelpoinen!

Säärystimet kahdella puikolla

saarystin-piirros

Säärystimet kahdella puikolla.

Vielä joustinneulosversiota yksinkertaisempi tapa on neuloa säärystimet edestakaisneuloksesta kahdella puikolla. Neulos saa olla löyhää, jotta säärystimistä tulee hyvin nilkkaan luontuvat ja ne saa vaikka "makkaralle", jos haluaa. Valitse siis paksummat puikot kuin kyseiselle langalle normaalisti suositellaan.

Neulo säärystin poikkisuuntaan, niin että luot työhön säärystimen korkeutta vastaavan silmukkamäärän. Neulo edestakaisin kunnes työn pituus riittää säärystimen ympärysmitaksi. Ompele sauma.

edestakaisneulos-vaaka

Edestakaisneulos poikittain katsottuna ja vähän venytettynä. Se on erityisen joustavaa neuloksen pituus- eli silmukkaketjujen suunnassa suunnassa (kuvassa keltainen nuoli). Siksi, esim. säärystimet, kannattaa neuloa säärystimen korkeussuuntaisin kerroksin.


Linkit ohjeisiin joita saatat tarvita:
Joustinneulos
Edestakaisneulos
Sukkaohje > Suljetun neuloksen aloitus

saarystin-kirjoneulos

Säärystin kirjoneulosta, neulottu suljettuna pyöröneuleena.


Ensin säärystimet sitten sukat?
Säärystimien neulominen on ihan samanlaista kuin neulesukkien varsien neulominen. Ehkäpä seuraava haaste, säärystimien jälkeen, onkin aloittelevalle neulojalle sukkien neulominen! Ohjeita ja vihjeitä löytyy näiltä sivuilta.

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!