Vihreät raidat ovat karkeaa ja kovaa muovinarua. Ne ovat hieman kohollaan neuleen pinnasta. Ne irrottavat kiinni jäännyttä likaa paremmin kuin pelkkä pehmeä puuvilla.

Tämän siivousliina ideana on tehota myös pintyneempäänkin likaan. Siksi se on tehty niin, että puuvillan kanssa vuorotellen on neulottu jäykkää polypropeeni-muovinarua. Polypropeeni (PP) raidat rapsuttavat tekokkaasti kiinni jämähtäneitä ruoka- ym. tahroja ja puuvilla osaltaan imee hyvin kosteutta.

Puuvilla (PVL) kuivuu hitaasti eikä se ole rätille mikään hyvä ominaisuus. Kuivumista kuitenkin parantaa, kun seassa on polypropeenia, joka ei ime itseensä ollenkaan kosteutta.

Puuvillan saa pestä 60°C:ssa, jolloin rasvat ym. irtoavat hyvin. Polypropeeni kestää myös hyvin lämpöä aina +110°C – 130°C asti. Tätä kirjoitettaessa minulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta siitä, mitä sille tapahtuu 60°:n pesussa.

Nurjalla puolella puuvillalanka on valta-asemassa. Tällä puolella kuivaaminen sijuu toista puolta tehokkaammin.

KOKO                
n. 16 cm x 16 cm tai oman maun mukainen

LANKA JA NARU            
- n. 50 g puuvillalankaa, kuvan työssä lanka on Mandarin Classicia kaksinkertaisena
- n. 10 m polypropeeninarua.

PUIKOT                     
5,0 mm tai käsialan mukaan, 2 kpl

NEULOS
aina-oikein- eli edestakaisneulos

NEULOMINEN
Luon (kaksinkertaisella) puuvillalangalla 25 silmukkaa.

Neulo alkuun 2 krs puuvillalangalla oikeaa.

Neulo sitten vuorotellen
*2 krs polypropeeninarulla oikeaa ja
4 krs pvl-langalla oikeaa.*

Toista *_* kunnes naruraitoja on 8 kpl tai työ haluamasi kokoinen.

Neulo lopuksi 1 krs oikeaa ja päätä sitten silmukat.

VIIMEISTELY
Päätä kaikki langanpäät työn nurjalle silmukoiden sisään. Koska naru on liukasta ja jäykkää, pujota sitä edestakaisin niin että päätös varmasti pitää.

Kuvan työssä naru on melko paksua. Jos valitset ohuemman narun, on neulominen helpompaa. Naruja myyvät marketit yms. ja rauta- sekä muovikaupat.

Tee ensin pieni koeneulos, jotta näet miten naru ja puuvilla lankaa sopivat paksuudeltaan yhteen. Muovikerrosten on tarkoitus kohota hieman enemmän neuloksen pinnasta kuin puuvillakerrosten, joten naru saa olla vähän paksumpaa kuin lanka. Ohuemman narun kanssa puuvillalanka saa varmaankin olla yksinkerroin.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!