Etusivu

Lanka- ja riepunukke

Satuhahmonukke kierrätysmateriaalista

Nukke sormikkaasta

Huovutetut käsinuket

Nuken pää paperista


Kautta aikain nukkeja on tehty niistä materiaaleista, mitä on ollut siinä paikassa ja sinä aikana saatavilla: oksista, kaisloista, kankaasta... Kaikki materiaali taipuu nukeksi.

Yksinkertaisia nukkeja voi valmistaa esimerkiksi langasta ja rievuista.

Lankanukke

Lankanukke tehdään samoin kuin perinteiset joulukuusen koristetontut ja enkelit.
Materiaaliksi tarvitset vain lankaa. Lisäksi apuvälineeksi tarvitset pahvia tai vahvaa kartonkia.

Leikkaa pohjaksi vahvasta pahvista tai muusta vastaavasta materiaalista suorakaiteen muotoinen kaava. Tee kaavasta hiukan suurempi kuin toivomasi nuken mitat ovat.

Kieputa pystypäin olevan kaavan ympärille lankaa leveyssuunnassa monta kerrosta. Montako kierrosta kannattaa lankaa kiertää, riippuu käyttämäsi langan paksuudesta ja mieltymyksestäsi, miten paksun nuken haluat. Jottei langat sotkeennu, voit pujottaa apulangat kieputtamiesi lankakerrosten ali molempiin reunoihin. Liu'uta lankakerrokset kaavasta ja solmi molemmista päistä langat yhteen. Tästä osasta tulee nuken kädet.

Kieputa myös pituussuunnassa lankaa tarpeeksi monta kerrosta. Pujota apulangat kierrettyjen lankojen ali. Liu'uta lankakerrokset kaavasta. Solmi toinen pujottamasi apulanka tiukasti. Näin aloitit pään muotoamisen. Solmi sopivasta kohdasta langat yhteen niin että siihen muodostuu pää. Aseta nuken pään alapuolelle lankalenkkiin tekemäsi hihat (ja halutessasi siivet, kuten yllä kuvassa). Solmi langalla.

Jos haluat nukelle mekon, on työ jo valmis. Jos haluat tehdä nukelle jalat, jaa lankalenkit puoliksi ja sido molemmista päistä lenkit yhteen läheltä lenkkien päätä.

 
Riepunukke

Riepunukkekin valmistuu ilman ompelukonetta.
Tarvitset kankaan palasia ja lankaa.

Aseta kankaan palasen keskelle täytemateriaalia (vanua, lumppua, pullonkorkki, sukkahousun palanen mytättynä tai mitä vain). Sido tiukasti langalla kiinni. Näin syntyi pää.

Muotoile jäljelle jääneestä kankaan osasta kädet ja keskivartaloa, tai tee sellaiset erikseen rullaamalla kangasta ja sitomalla sen/ne langalla pään yhteyteen.

Vaateta nukke rievun palasilla.

Voit kirjoa tai piirtää nukelle kasvot ja kiinnittää halutessasi hiukset tai päähineen.

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!