Patenttineulos ei petä! Siitä tulee aina kaunista, tasaista ja kuohkeaa, vaikka käsialasi ei muuten niin tasaista olisikaan. Patentin neulominen on myös hyvin helppoa. Kokeile, niin huomaat kuinka ihanasti se sujuu!

Koko 3-5-vuotias

Lanka Valitse lanka jonka puikkosuositus on 6 - 7 mm.

Puikot Joustin ja sileäneulos 6 mm, patentti 7 mm

Neuletiheys Patenttineulos venyttämättä 1,2 s = 1,0 cm, sileä neulos 2,0 = 1,0 cm


kosmonn-pipo-huivi-lapaset17

PIPO

Pipo valmistuu nelikulmaisesta kappaleesta, jonka koko on n. 24 x 38 cm. Muotonsa pipo saa, kun kappale taitetaan kaksinkerroin (korkeus 19 cm, leveys 24 cm) ja ommellaan päällekkäiset reunat yhteen. Saumat tulevat kummallekin pipon pystysivulle.

Pipokappaleen kummassakin päässä on värillä A 1 o 1 n joustinta 8 kerrosta (n. 3 cm).


kosmonn-pipo-huivi-lapaset02

HUIVI

Koko on valmiina n. 24 x 100 cm.

Lanka A. Luo 25 silmukkaa 7 mm:n puikoilla.

Jos muutat kokoa, huolehdi että silmukkaluku on pariton, jotta reunoista tulee symmetriset. Neulo joka krs:n kummassakin reunassa 1 s oikein ja neulo muilla silmukoilla patenttia. Neulo kunnes lankaa on jäljellä n. 4-5 m. Päätä silmukat.

Huivin kiinnitysrengas

Käytä huivista jäänyt lanka A.

Neulo putkineulosta. Luo 5 s, neulo silmukat oikein. Älä käännä työtä, vaan siirrä silmukat puikon toiseen päähän ja neulo ne taas oikein. Jatka näin työtä kääntämättä ja putki alkaa muodostua. Tee putkesta n. 20 cm:n pituinen, päätä silmukat ja langanpäät.

Pujota putki läpi huivin neuloksesta kummassakin reunassa, n. 20 cm:n päähän huivin päästä. Sovita!

Kiinnitä putki renkaaksi esim. niin, että ompelet risteyskohtaan napin.


Lapaset

Koko, kädenympärys n. 16 cm

Luo neljälle 6 mm:n sukkapuikoille jokaiselle 8 s (yht. 32 s).

Neulo suljettua neulosta. Tee alkuun 2 x (1 krs oikein, 1 krs nurin). Jatka sitten sileää neulosta eli neulo koko ajan oikeaa.

Kun työn pituus on n. 10 cm, tee krs:n 1. puikon alkuun peukaloaukko: neulo puikon alusta 2 s, siirrä sitten seuraavat 6 s hakaneulalle tai langalle odottamaan. Luo tilalle 6 uutta silmukkaa (luo silmuillen tai neuloen) ja jatka puikko loppuun.

Neulo yläkämmentä 6-7 cm. Aloita sitten kärjen nauhakavennus: neulo 1. ja 3. puikolla 1 s oikein, tee ylivetäenkavennus (nosta 1, neulo 1, vedä nostettu neulotun yli) neulo puikko loppuun ja neulo 2. ja 4. puikon silmukat kolmea viimeistä lukuun ottamatta, jotka neulot näin: 2 s oikein yhteen, 1 oikein. Jatka kaventamista kunnes joka puikolla on vain 4 s. Neulo ne. Katkaise lanka, jätä 20-25 cm:n häntä ja vedä se läpi silmukoista.

Kiristä kärki suppuun ja päätä lanka vahvasti nurjalle edestakaisin pujottelemalla.

Peukalo: siirrä odottamassa olevat silmukat takaisin puikolle, poimi silmukat peukalonaukon päistä ja yläreunasta. Jaa silmukat 3:lle sukkapuikolle. Neulo n. 3-3,5 cm. Kavenna kärki: neulo koko krs:n kaikki silmukat pareittain 2 s o yhteen, neulo yksi välikerros. Neulo taas koko krs:n kaikki silmukat pareittain 2 s o yhteen. Katkaise lanka, jätä 20-25 cm:n häntä ja vedä se läpi silmukoista.

Kiristä kärki suppuun ja päätä lanka vahvasti nurjalle edestakaisin pujottelemalla.

Lapasten koristelu

Ompele haluamasi kuvio ristipistokirjonnalla, niin että yksi pisto peittää aina yhden silmukan tai kirjo kuvio silmukoita jäljitellen

Ks. Ohje Silmukoita jäljitellen -kirjonta

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!