Kuvissa on puolalaisen miehen ja naisen kansanpuvut Wilanóvin alueelta, Varsovan läheltä.

Miehen puku koostuu väljästä valkoisesta paidasta, hihattomasta jakusta, pellavahousuista ja tummasta päällystakista, joka on sidottu kiinni punaisella kudotulla vyöllä. Asun viimeistelee musta huopahattu.

Naisen puvun hihat on koristeltu mustalla kirjonnalla. Samaa kirjontaa saattoi olla myös päähuivissa, joka on kiedottu pitsisomisteisen päähineen ympärille. Liivin miehustakankaana käytettiin arvokkaana pidettyä ostokangasta. Hame ja esiliina valmistettiin kotitekoisesta, punapohjaisesta raitakankaasta. Myöhemmin senkin syrjäytti kuviolinen tehdasvalmisteinen kangas.

Kuvat on otettu Varsovan etnografisessa museossa (Muzeum Etnograficzne), jossa on esillä pukujen lisäksi tekstiilejä ja esineitä. Museon kokoelmiin kuuluu myös muiden Itä-Europaan maiden, Itä-Afrikan ja Uusi-Guinean kansanperinnettä. Museon puolalaiset www-sivut löytyvät osoitteesta  http://www.pme.waw.pl/. Tietoa puolaisista kansanpuvuista löytyy myös kirjasta Polska Stroje ludowe - Poland Folk Costumes, jossa on esitelty 63 puolalaista kansanpukua eri alueilta.

Kuvan pirtanauhaa käytetään puolalaisen miehen kansallispuvussa vyönä.

© 2021 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!