tossut

Valitse tossuihin vauvalle sopivaa, pehmeää lankaa ja lankaan sopivat puikot.

Luo 40 silmukkaa.
Neulo pyöröneuleena *4 krs oikein , 4 krs nurin* toista yhteensä 4 kertaa.
Neulo *2 o, 1 n* 12 krs, silmukat eivät mene tasan, mutta neulo siten, että oikeita silmukoita tulee yhteen kohtaan 3 kpl.

Kantalappu
Neulo kantalappu 18 silmukalla, yhteensä n. 10 krs.
Toista nurjan ja oikean puolen kerroksia. Nostetaan aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, oikealla oikein ja nurjalla nurin; reunasilmukat muodostavat silmukkaketjun, jossa yksi reunasilmukka vastaa kahta kerrosta. Viimeinen kerros on oikea kerros.

Kantapohja
Kantalapun silmukat jaetaan kantapohjaa varten kolmeen osaan 6-6-6. Neulo edelleen vuoroin oikeita ja nurjia kerroksia. Kantapohjan neulominen aloitetaan nurjalla kerroksella:
Ensin neulotaan kaikki sivusilmukat ja kantapohjasilmukoista kaikki muut paitsi viimeinen, joka neulotaan nurin yhteen sivusilmukan kanssa (poikkeuskerros).
Työ käännetään, 1. silmukka nostetaan oikein neulomatta, neulotaan kantapohjasilmukat viimeistä edelliseen saakka, neulotaan viimeinen kantapohjasilmukka ensimmäisen sivusilmukan kanssa yhteen takareunoistaan tai neulotaan ylivetämisen kavennus.
Neulomista jatketaan, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu. Viimeinen kerros on oikea kerros.

Jalkaterä
Kantalapun reunasilmukat poimitaan puikolle siten, että reunasilmukoiden takareunat tulevat puikolle; reunasilmukoita on puolet kantalapun kerroksien lukumäärästä. Kanta- ja rintapuikkojen yhtymäkohdasta otetaan yksi lisäsilmukka, ettei väli jää kovin suureksi (joko silmukan pohjukka tai silmukan reuna). Jottei kanta- ja rintapuikkojen yhtymäkohtaan muodostuisi reikää, on puikkoa, jolla lisäsilmukka otetaan, kierrettävä pari kertaa ympäri, jolloin lisäsilmukka kiertyy pienemmäksi. Neulotaan ensimmäinen kerros, poimitut silmukat kiertäen. Kantapohjasilmukoista siirretään puolet ensimmäiselle ja puolet neljännelle puikolle. Neulo 18 silmukalla sileää oikeaa (kantapohjasta tulevilla silmukoilla) ja 22 silmukalla vuorottain 4 krs nurjaa ja 4 krs oikeaa. Toista yhteensä 4 kertaa.

Kärki
Tee kärkeen sädekavennus: Kavennukset neulotaan joka puikon keskellä ja lopussa 2 o yhteen. Joka puikolla on 10 s, neulo 3 s oikein, 2 s oikein yhteen, 3 s, 2 s oikein yhteen joka puikolla. Kavennuskerrosten välillä neulot välikerroksia yhtä monta kuin kavennuksien välissä on silmukoita. Seuraavalla kavennuskerroksella neulot 2 s, 2 s oikein yhteen, 2 s, 2 oikein yhteen joka puikolla. Näin jatkat kunnes joka puikolla on jäljellä 2 s, yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se puikon avulla jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele lanka.

Viimeistely
Tee kierretty nyöri ja pujota se tossuihin.
Höyrytä tossut.

 

Tallenna

Tallenna

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!