tiimalasikantapaa

Sukassa on tiimalasikantapää ja kärjessä nauhakavennus, nauhassa yhteensä kuusi silmukkaa.


Kantapäätä lukuunottamatta, tavanomaisesti neulottu sukka.
Ks. PERINTEINEN SUKKAOHJE.

TIIMALASIKANTAPÄÄ
Kun varsi on valmis, alkaa kantapään neulominen, jossa kaventaminen tehdään LYHENNETYIN JA PIDENNETYIN KERROKSIN.

tiimalasikantapaa-piirros

1. KERROS
Tämä on samalla ensimmäinen lyhennetty kerros:
- Siirrä 1. ja 4. puikon silmukat yhdelle puikolle neulomalla 4. puikolle myös 1. puikon silmukat, viimeistä lukuunottamatta.
- Vie lanka 1. puikon viimeisen silmukan ympäri (= tuo lanka työn eteen, nosta viimeinen silmukka toiselle puikolle, vie lanka taakse, palauta silmukka toiselle puikolle):
lyhennetyt-kerrokset-piirros1

2. KERROS
Neulo silmukat viimeistä lukuunottamatta.
- Vie lanka 4. puikon viimeisen s:n ympäri (= tuo lanka työn eteen nosta viimeinen silmukka toiselle puikolle, vie lanka taakse, palauta silmukka toiselle puikolle).

SEURAAVAT KRS:T
Jatka 1. ja 2. kerroksen mukaan niin että kerros lyhenee joka kerroksella yhdellä silmukalla. Ks. piirrosta.

Kun silmukoita on jäljellä n. 1/3 alkuperäisestä, neulo yksi kerros koko sukan ympäri, niin että neulot kierretyt silmukat yhteen niitä kiertävien lenkkien kanssa. Näin vältät reikien syntymistä kääntymiskohtiin.

PIDENNETETYT KERROKSET
Neulo seuraavaksi kantapään silmukoilla niin, että otat joka krs:n kääntymiskohdassa työhön yhden lisäsilmukan. Kierrä jälleen viimeistä silmukkaa seuraava silmukka kuten edellä.

Kun kaikki silmukat ovat jälleen työssä, jatka neulomista kaikilla työn silmukoilla eli aloita terän suora osa.


Tasaraitamalli - myös kantapää kaksivärinen

Tässä Salla Gayen suunnittelemassa ja neulomassa tiimalasikantapäässä väri vaihtuu samalla kun lyhennetyt kerrokset loppuvat ja pidennetyt alkavat. - Vuoden 2017 Suomi100 - Sukkia vastasyntyneille -kampanjan satoa!



VAATIVUUSASTEEN ARVIOINTI:

Kantapään käännöskohdista on varsin vaikea saada tasaisia ja reiättömiä - kokeneenkin neulojan! Jos ja kun reikiä tulee - tartu neulaan ja ompele reiät neuleen langalla umpeen nurjalta! Ja unohda ne!

Sinänsä lyhennetyt ja pidennetyt kerrokset on helppo neuloa, mutta ajatukset täytyy pitää koossa, että kääntymiset osuvat kohdalleen.

Arvioin, että ensikertalaiselle tämä tiimalasikantapää on vaikeampi pähkinä kuin ns. tavanomainen. Kokeneemmalle neulojalle kaikki erilaiset kantapääratkaisut antavat kiinnostavaa vaihtelua!

Mielestäni tämä tiimalasi-kantapäärakenne sopii parhaiten pienten jalkojen sukkiin. Tässä ei näet muodostu ollenkaan tavanomaisen sukan kiilamaista rakennetta (kiilakavennukset) kantapään jälkeen, teräosan alkuun, joten istuvuus ei ehkä ole rintavassa jalassa kovin hyvä.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!