Nuken historiaa

Nukke on yksinkertaisimmillaan ihmisenkaltainen hahmo ja nuket ovat olleet olemassa melkein yhtä kauan kuin ihmisetkin.

Sana nukke, docka (ruotsiksi), doll (englanniksi) tulee alunperin latinankielen sanasta pupa, joka merkitsee pientä lasta.

Pupa
> puppe (saksa)
> poupée (ranska)
> puppet (englanti)

Docke (saksa) >doll (englanti) >docka (ruotsi)

Alunperin ihmisen kuva eli nukke oli kulttiesine; maagisia voimia omaava, onnentuoja tai hautaan laitettava hahmo, joka toimi vainajan palvelijana tuonpuoleisessa.

Egyptistä on löydetty 2000 vuotta eKr. tehtyjä puunukkeja, jotka ovat litteitä ja yksinkertaisen muotoisia ja niitä lapset käyttivät leikkiessään.

Myös Roomasta ja Antiikin Kreikasta on löydetty v. 500 eKr. nukkeja, joiden pää oli tehty savesta ja vartalo kankaasta. Lapset jopa tekivät itse vaatteita nukeilleen.

Materiaalit:            

Ensimmäiset nuket tehtiin puusta, sitten vahasta, paperimassasta, posliinista ja nykyisin muovista. Kangasta käytettiin vartalon, käsien, jalkojen ja vaatteiden valmistamisessa.

Ranskassa 1300-luvulla nukeilla oli jokin muu tehtävä kuin leikkikalu. Nuket olivat viimeisimmän muodin malleja eli mannekiineja. Ne puettiin ja niiden hiukset laitettiin viimeisimmän muodin mukaisesti ja nuket lähetettiin Euroopan hoveihin, jotta hovit oppisivat muodin uudet suuntaukset. Nuket oli halpa tehdä ja helppo kuljettaa ympäri maailmaa.

Nuket muistuttivat ulkonäöltään, vaatetukseltaan ja hiusmalliltaan, aikuisia ihmisiä.

Räsynukke nimitys tulee USA:sta valmistetuista nukeista. Pellavakankaalle painettiin kuva nukesta edestä ja takaa, kuvat leikattiin irti, ommeltiin yhteen ja täytettiin räsyillä.

Turussa toimi oma Turun Marttojen Nukketeollisuus, joka valmisti nukkeja vuodesta 1908 aina vuoteen 1974. (Turun täti, Mamselli, kansallispukuiset nuket)

http://www.marttaperinne.fi/site/assets/files/1278/turun_marttanukketeollisuuden_marttanukeet_1908-1974.pdf

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marttanukke

Haku: martta-nukke / Museot.finna.fi https://museot.finna.fi/Search/Results?lookfor=martta-nukke&type=Subject&limit=50&sort=

 

Nuken merkitys?

Leikkiessä nuken kanssa lapsi kopioi ja harjoitteli tulevaa äidin ja vaimon roolia; lasten hoito, syöttäminen, vaatteiden hoito, jne.

Nykyään leikkiessä nukella harjoitellaan enemmänkin erilaisia rooleja yhteisössä, kuten erilaisia ammatteja.

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!