Ohje on pannulle, jonka ympärysmitta nokan kohdalta on 55 cm ja korkeus 17 cm.

Tarvikkeet
300 g esim. tummanvihreää Sandnes Fritidsgarn -lankaa. Jos käytät jotakin muuta lankaa tarkista, että se on käsittelemätöntä, jotta se huopuu.

• pyöröpuikot 4 ½ , 5 tai 5 ½ mm ja samanpaksuiset sukkapuikot, 5 kpl
• neula
• jäykähköä vuorikangasta

Ensimmäinen kavennusosa

Luo 105 silmukkaa, siirrä ne pyöröpuikoille ja neulo yksi kierros oikeaa. Sitten kavenna 1. ja 2. silmukka yhteen, neulo oikeaa 19 s. ja kavenna kaksi seuraavaa yhteen. Jatka tällä tavalla kierroksen ympäri, jonka jälkeen silmukoita pitäisi olla 100. Tee yksi kierros oikeaa ja kavenna 1. ja 2. yhteen. Tee oikeaa 18 s. ja neulo taas kaksi seuraavaa yhteen koko kierroksen ajan. Nyt silmukoita pitäisi olla 95. Neulo taas kerros oikeaa. Jatka tällä tavoin kaventamalla viidestä kohdasta joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 60.

Ensimmäinen levennysosa

Lisää yksi silmukka kymmenessä kohdassa joka toisella kierroksella, kunnes silmukoita on 90. Sitten lisää vielä viisi silmukkaa. Nyt silmukoita pitäisi olla 95.

Toinen kavennusosa

Tee yksi kerros nurjaa ja yksi oikeata. Kavenna samalla tavalla kuin kuusen ensimmäisessä osassa, eli viidestä kohdasta, mutta nyt vain joka kolmas kerros. Tee näin kunnes silmukoita on jäljellä 60.

Toinen levennysosa

Lisää yksi silmukka kymmenessä kohdassa joka toisella kierroksella, kunnes silmukoita on 80. Lisää vielä viisi silmukkaa. Nyt silmukoita pitäisi olla 85.

Kolmas kavennusosa

Tee yksi kerros nurjaa ja yksi oikeata. Kavenna kymmenestä kohdasta joka toinen kierros, kunnes silmukoita on 65. Kavenna kerran kymmenestä kohdasta joka kolmas kierros, jonka jälkeen silmukoita pitäisi olla 55. Kavenna viidestä kohdasta joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 45. Kavenna viidestä kohdasta joka kolmas kierros, kunnes silmukoita on viisi. Kavenna siten, että silmukoita on kolme ja vedä neulan avulla lanka kaksi kertaa silmukoiden läpi ja päättele.

Jälkikäsittely: huovutus, koristelu, vuoritus

Valmista kuusta kannattaa hiukan huovuttaa, jotta se pysyisi paremmin pystyssä ja pinnasta tulisi hiukan pörröinen. Huovutus kannattaa mieluummin tehdä käsin kuin koneella, sillä pesukoneessa myssy saattaa kutistua nukkekotikokoon. Huovutuksen jälkeen kuusi kannattaa asetella muotoonsa ja laittaa ilmavasti kuivumaan lämpimään paikkaan. Työtä voi harsia parempaan muotoon kuivumisen ajaksi.

Kuuseen voi tehdä koristeita esim. huovuttamalla, kirjomalla, virkkaamalla tai sen voi koristella vaikka helmillä, kuten kuvissa.

Pannumyssyn sisälle voi kiinnittää kartion muotoon ommellun jäykähkön vuorikankaan, jolloin myssy pysyy paremmin pystyssä ja pitää lämpöäkin paremmin.

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!