Kurpitsat ovat Halloweenin symboli. Kurpitsalyhty on Halloweenin tärkein tunnus.

Kurpitsa voi mainiosti olla myös neulomalla tehty! Se mm. säilyy erittäin hyvin ;)

Halloweenia on juhlittu anglosaksisissa maissa tuhansia vuosia. Halloween juontaa sanoista “All Hallows Eve” eli kaikkien pyhimysten aatto. Päivää juhlitaan Suomessa yleensä lokakuun viimeisenä päivänä eli 31. lokakuuta, kun taas muissa maissa juhlapäivä on pyhäinpäivä eli 1. marraskuuta. Suomessa kaupallista juhlaa ei haluttu sekoittaa kristilliseen juhlapäivään. Alun perin muinaiset keltit juhlivat Halloweenia ja heille päivä oli nimeltään ”samhain” eli talven alkamisen päivä. Tuona päivänä henkien uskottiin liikkuvan maan päällä. Päivää on juhlittu Euroopassa kelttien vaikuttamissa maissa, kuten Englanti, Irlanti ja Skotlanti. Suomessa juhla tunnetaan lähinnä sen amerikkalaisena versiona karkkeineen ja kepposineen. Lähde www.pumpkin.fi

Tarvikkeet

  • Yhteensopivat sukkapuikot ja lankaa. Lankaa kahta väriä (kurpitsaan kurpitsanväristä ja vihreää kantaan).
    Tämän ohjeen kurpitsa on neulottu 3,5 mm:n puikoilla Janne-sukkalangasta.
  • Täytevanua
  • Parsinneula ja sakset

Neuleohje

Neulo kurpitsa pyöröneuleena oikein silmukoin 4 + 1 sukkapuikolla. Voit tehdä kurpitsasta helposti haluamasi kokoisen: lisää tai vähennä kerroksien määrä sekä lisäysosassa, suorassa osassa ja kavennusosassa.

Luo aloituslankalenkkiin 8 silmukkaa:

Aloitus lankalenkistä

LISÄYSOSA
1. kerros: Neulo neljälle sukkapuikolle kullekin 2 oikeaa silmukkaa ja kiristä lankalenkki umpeen
2. kerros: *1 o 1 langankierto puikolle (lk)*, toista *-* koko kerros. Joka puikolle tulee 2 uutta silmukkaa langankiertoista.
3. kerros: Neulo kaikki silmukat ja langankierrot oikein. Neulo langankierrot takareunasta eli kiertäen, jottei tule reikiä.
4. - 8. kerros: Neulo kuten kerrokset 2. ja 3. Lisäyskerroksella joka puikolle tulee 2 uutta silmukkaa langankiertoista, yksi keskelle ja yksi puikon loppuun.

SUORAOSA
Neulo 10 kerrosta ilman lisäyksiä, kaikki silmukat oikein.

KAVENNUSOSA
1. kerros: Kavenna joka puikolla kaksi silmukka. Tee ensimmäinen kavennus puikon keskellä: kun olet neulonut kahden silmukan päähän puikon keskikohdasta, neulo seuraavat 2 silmukkaa yhteen Tee toinen kavennus puikon loppuun: neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen.
2. kerros: Neulo kaikki silmukat oikein
Neulo sitten vuorotellen yksi kerros kavennuksilla ja yksi kerros ilman kavennuksia. Jatka kunnes joka puikolla on 2 silmukkaa.

TÄYTTÄMINEN
Jotta täyttäminen onnistuu, aloita se jo siinä vaiheessa, kun olet vielä neulomassa kavennusosaa - kun joka puikolla on jäljellä 4 tai 5 silmukkaa. Jatka sitten kaventamista ja täytä kurpitsa valmiiksi, kun kavennukset on tehty.

KURPITSAN MUOTOILEMINEN
Päätä ensin alku- ja loppulanka.
Pujota sitten parsinneulaan pitkä (n. 120 cm) lanka ja ompele sillä kurpitsan kärjestä kantaan kaksinkertaisia kiristyslankoja. Katso mallia kuvien kurpitsasta.
Päätä lanka lopuksi vahvasti.

KANTA
Neulo kannaksi pätkä putkineulosta 6 silmukalla. Ks. Putkineulosohje.
Ennen kuin päätät kannan silmukoita voit lisätä langankierroilla silmukoita yhdellä kerroksella ja saat kannan juureen röpelöisen reunuksen.

KUKINNON PUOLEN KANTA ELI KURPITSAN ALAPUOLI
Luo vihreällä langalla lankalenkkiin 9 silmukkaa, neulo kerros oikein silmukoin, päätä sitten kaikki silmukat. Kiristä lankalenkki umpeen ja kiinnitä kanta paikoilleen.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!