Minni-tossut.pdf »


Lanka: Isoveli 100 g pääväriä ja hieman lisäväriä, lisäksi 2 nappia
Koukku: nro 5 tai käsialan mukaan
Mallitossut kokoa 37/38. Lankamäärä riittää isompiinkin.
Tossut virkataan puolipylväillä. Kärki virkataan ympyränä ja loppuosa tasona (edestakaisin).
Tarkista aina krs:n lopussa, että virkkasit oikean silmukkamäärän, jotta tossu pysyy muodossaan!


Tossun kärkiosa:

Lankalenkkialoitus: Tee langasta löysähkö lenkki etusormesi ympäri ja koukkaa lanka silmukaksi koukulle lenkin sisältä, virkkaa kaksi kjs.

  1. krs: Virkkaa lenkkiin 7 x ½ p (edellä virkkaamasi 2 kjs muodostaa ensimmäisen ½ p:n) = 8 s. Kiristä langan päästä lenkki suppuun, jotta virkkaamistasi silmukoista muodostuu pieni pyörylä. Sulje kerros ps:lla 2. kjs:aan.
  2. krs: Virkkaa 2 kjs. Virkkaa 2 x ½ p jokaiseen edellisen krs:n silmukkaan = 16 s. Sulje krs ps:lla kuten edellinen krs.
  3. krs: Virkkaa 2 x ½ p joka toiseen edellisen krs:n silmukkaan = 24 s. Sulje krs ps:lla kuten edellinen krs.
  4. krs: Jos tossunalku tuntuu kaipaavan vielä leventämistä, lisää tarvittava määrä silmukoita tasaisesti ympäri krs:n. Muutoin jatka virkkaamalla ½ p ilman lisäyksiä. Aloita ja lopeta krs:t samaan tapaan kuin edellä.
  5. - 8. krs krs: Virkkaa ½ p-kerroksia ilman lisäyksiä. Jos haluat kärjestä lyhyemmän, virkkaa vain yhteensä 7 krs. Tossun kärkiosa on nyt valmis ja jatkat loppuosan virkkaamista edestakaisilla krs:lla.

Tossun pohjaosa:

  1. krs eteenpäin: Virkkaa 2 kjs ja käänny. Virkkaa yht. vähintään 16 x ½ p (alun 2 kjs muodostaa ensimmäisen pylvään) = 17 s, jätä jalan päälle 7 s (leveämpiin 8 s) virkkaamatta. Tarkkaile, että silmukkamäärä pysyy koko ajan samana (väh. 17 s.). Sovita välillä tossua jalkaan ja virkkaa sopivan pitkäksi (esim. 15 krs). Venytä tossua hieman sovittaessasi, sillä se venyy käytössä.

    Taita takareuna kaksinkerroin ja virkkaa kantapään kohta sisäpuolelta kiinni piilosilmukoilla kummankin puolen yhden silmukan reunan läpi. Katkaise lanka (jätä päättelyvara).

Tossun reunan viimeistely

Kiinnitä lanka keskelle taakse (kantapään yläpuolelle) vetämällä se koukulla reunan läpi. Virkkaa 1 kjs ja ala virkata kiinteitä silmukoita reunaa pitkin niin, että reunasta tulee sopivan tiukka (esim. 3 ks kahden ½p-kerroksen matkalle) – mallitossussa on virkattu 21 ks sivulle. Kulmakohdassa virkkaa 2 ks yhteen ja keskelle jalan päälle 5 ks (leveämmissä 6 ks), kulmassa taas 2 ks yhteen ja toiseen sivuun saman verran silmukoita kuin ensimmäiseenkin. Sulje krs piilosilmukalla ja katkaise lanka (jos haluat reunasta erivärisen, jos et: jatka samalla langalla toinen krs). Vaihda työhön toisen värinen lanka ja kiinnitä se aloituskohtaan kuten edellä. Virkkaa toinen krs kiinteitä silmukoita – mallissa 20 ks, kulmassa 2 ks yhteen, keskellä 4 (5) ks, kulmassa 2 ks yhteen ja toiseen sivuun 20 ks. Sulje krs ps:lla ja katkaise lanka.


Jalanpäällyslenkki

Kiinnitä lanka tossun reunaan sopivaan kohtaa ja virkkaa ketjusilmukoita niin monta, että ne ylettyvät jalan yli – mallissa 14 kjs. Virkkaa 5 – 7 kjs napituslenkkiä varten (riippuen napin koosta) ja virkkaa takaisin päin ketjun yläreunaa pitkin kiinteitä silmukoita – mallissa 14 ks. Lopeta virkkaamalla ps reunan silmukkaan ja katkaise lanka. Päättele kaikki langanpäät silmukoiden sisään nurjalle ja ompele sopiva nappi toiseen sivuun.


Virkkaa toinen tossu samoin, mutta kiinnitä lenkki ja nappi vastakkaiseen suuntaan.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!