Opetushallitus on laatinut opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta esityksen lukiodiplomien kehittämissuunnitelmaksi. Lukiodiplomin tehtävänä säilyisi jatkossakin opiskelijan osaamisen osoittaminen ensisijaisesti niissä oppiaineissa, joilla ei ole koetta ylioppilastutkinnossa.

Opetushallitus esittää, että lukiodiplomisuorituksia tulisi hyödyntää korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa lukion jälkeen nykyistä paremmin. Pitkän tähtäimen tavoitteena olisi, että ylioppilastutkinnon koe olisi tulevaisuudessa mahdollista korvata lukiodiplomilla tai lukiodiplomi olisi muulla tavoin kytkettävissä osaksi ylioppilastutkintoa ja sen tulevaisuuden kehittämistä.

– Lukiodiplomit ovat tärkeä osa lukiokoulutusta. On hienoa, että jatkossa nuoret ympäri Suomen pääsevät niitä hyödyntämään. Toivon, että jatkossa lukiodiplomeja voitaisiin hyödyntää myös osana ylioppilastutkintoa ja korkeakoulujen opiskelijavalintoja, sanoo opetusministeri Li Andersson. 

Punomossa pidetyssä käsityön lukiodiplomeja esittelevässä webinaarissa Tammerkosken lukion käsityön opettaja Jaana Marttila toi esille halukkuutensa koota diplomeja ohjaavien opettajien yhteistä verkostoa ja häneen voivat halukkaat olla yhteyksissä osoitteella jaana.marttila@tampere.fi. Videotallenne ko. webinaarista tulossa Punomon sivuille.

Ministeri Li Andersson kommentoi lukiodiplomien kehittämistä

Lue lisää Opetushallituksen sivuilta

Laadukas ja luotettava lukiodiplomi - lukiodiplomien kehittämissuunnitelma (PDF)