Itsenäisyyspäivän lähestyminen saa meidät toisaalta miettimään suomalaisuuttamme ja toisaalta valmistautumaan juhlaan. Itsenäisyyspäivän lähestyminen näkyy arjessamme jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa. Aika on myös varsin otollinen käsitellä suomalaisuutta kouluissakin. Käsityöntekijällä on puolestaan monia mahdollisuuksia ilmentää suomalaisuutta töidensä kautta tai pohtia omaa identiteettiään prosessin välityksellä.

suomiryijy

 

Suomalaisuus ja käsityö

Suomalaisuus pitää sisällään paljon kansallista symboliikkaa, joka saa meidät identifioimaan itsemme suomalaisiksi, kuten suomenlippu, koivumetsä tai punainen tupa ja perunamaa. Samalla suomalaisuus koostuu pitkälle myös yksilöllisistä asioista ja kokemuksista, joihin vaikuttavat mm. perhekulttuuri ja asuinalue.  Käsityö tuo suomalaisuuteen oman näkökulmansa. Korsnäsinpaita on yksi vahva symbolinen tuote, johon sitoutuu paljon käsityöperinnettä. Suomalaisuudesta kertovia villapaitoja on paljon muitakin, kuten jussipaita tai tikkuripaita. Perinteisiä vaatekappaleita ovat tietenkin myös eri alueiden kansallispuvut. Vaatetuksen eri osat, kuten esiliinat, kertovat niin ikään omaa tarinaa perinteistämme. Suomalaisuudesta eri tavoin kertovia neuletöitä on monenelaisia, aina villapaidoista vanttuisiin. Saamelaisuus ja saamelaisten käsityöperinne antaa myös yhden näkökulman suomalaisuuteen.

 

Suomalaisuutta heijastava symboliikka

imagekaki

Käsityöt sisältävät monesti symboliikkaa, joka kertoo suomalaisuudesta. Nämä symbolit eivät ole tekniikka sidonnaisia, vaan voimme ihan yhtä hyvin esimerkiksi kirjoa, neuloa, kaivertaa tai painaa kuvia tekemiimme käsitöihin. Kalevalasta on ammennettu paljon symboliikkaa. Karjalan kirjonnasta löytyy myös paljon tuttuja kuvioaiheita. Toisaalta voimme hyvin siirtää meille merkityksellistä symboliikkaa omiin käsitöihimme esimerkiksi neulomalla suomenlippusukat tai siirtämällä suomalaisen mielenmaisemamme ryijyyn tai kudonnaiseen.

 

Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivää olemme tottuneet juhlimaan katsomalla linnanjuhlia ja niiden pukuloistoa. Itsenäisyyspäivän tienoilla saattaa kuitenkin tulla juhlapukutarvetta itse kullekin, jolloin voi olla tarvetta perehtyä pukeutumisetikettiin. Itsenäisyyspäivän juhlat kuuluvat myös monien koulujen vuosikalenteriin. Juhlapukuja on monenlaisia ja niihin liittyvät omat perinteet. Kansallispuvut ovat juhlapukuina aina olleet suosittuja. Juhlapuvun tekoon voi ottaa myös inspiraatiota kauempaa historiasta. Iltapuvut ovat puolestaan tuttu näky suomalaisille myös vanhojen tansseista. Juhlapuvun voi toteuttaa myös itselleen mieluisalla tekniikalla yhdistellen pukuun erilaisia elementtejä.

Näiden suomalaisuuden mietteiden siivittämänä toivomme hyvää itsenäisyyspäivää 6.12.