Aurinko alkaa jo lämmittää ja kesän helteet ovat enää muutaman viikon päässä. Jos rakastat neulomista, mutta villavaatteiden tekeminen ei juuri nyt houkuttele, voit alkaa suunnitella kauniiden pitsineuleiden valmistamista. Pitsikuvioinnin avulla saat neuleisiin naisellisuutta ja keveyttä, joten se on ihana neulos kesän hartiahuiveihin, sukkiin ja puseroihin. Vai valmistuisiko käsissäsi sittenkin jotain kaunista sisustukseen? 

Pitsineulos saattaa näyttää vaikealta, mutta tekniikka on itse asiassa melko yksinkertainen. Pitsin kuviointi syntyy langankierroista ja kavennuksista, jotka näkyvät aina selkeästi ohjeiden mallikaaviossa. Tutustu Punomon monipuolisiin ohjeisiin ja löydät varmasti inspiraatiota kesän käsityöprojekteihin! 

Pitsiä, neulelankaa ja puikot - opi neulomaan Punomon ohjeilla kaunista pitsineulosta.

Herkät ja naiselliset asusteet ja vaatteet syntyvät pitsineuloksen ja pastellisten sävyjen avulla. Kuva: Canva/muokkaus Johanna Ala-Nissilä

Jos pidät yksinkertaisista kuvioista, saatat tykästyä esimerkiksi vinoraita-pitsineulokseen tai reikäneulokseen. Tällaiset neulokset toimivat hyvin merihenkisissä, valkoisissa tai tummansinisissä puuvillaneuleissa. Jos sen sijaan valitset monivärisen langan, voit saada helpostakin pitsineuleesta näyttävän.

Palmikosta saattaa puolestaan tulla mieleen paksut ja lämpimät neuleet, mutta tässä neulosmallissa sitä on yhdistetty pitsiin, mikä tekee siitä kevyemmän. Löydät sivuiltamme ohjeen myös toiseen malliin, jossa on palmikkoneulosta pitsipohjalla. Jotta neuleesta tulee kesäisen kevyt, on ratkaisevaa luonnollisesti oikeanlaisen langan valinta. Hyviä materiaaleja ovatkin esimerkiksi puuvilla-, bambu- ja pellavalangat ja niiden sekoitteet.

Sydänpitsineuloksen mallikaavio, jossa näkyy kavennukset ja langankierrot.

Sydänkuvioista pitsineulosta valmistat tällaisen mallikaavion avulla. Kuva: Pirjo Sinervo.

Entäpä sitten tämä romanttinen pitsineulossydän tai luonnonkaunis lehvästö-pitsineulos? Nämä molemmat kuviot sopivat todella hyvin puseroihin tai laajempiin pintoihin. Voit suunnitella näillä ohjeilla esimerkiksi suuren hartiahuivin, joka toimii myös vilttinä kesäiltojen viiletessä. Todella näyttävä neulosmalli on myös portugalilainen pitsineulos. Älä kuitenkaan säikähdä tätä upean koristeellista pitsineulosta, sillä se ei ole niin vaikea neuloa kuin ensinäkemältä luulisi! 

Portugalilainen pitsineulos on koristeellinen ja näyttävä. Tällä ohjeella valmistat upeita neuleita.

Portugalilainen pitsineulos. Kuva: Pirjo Brax

Lisää inspiroivia malleja löydät Punomon sivuilta laittamalla hakusanaksi ‘pitsi’ tai ‘pitsineulos’. Ja sitten vain kohti omia pitsineuleunelmia!

Teksti: Johanna Ala-Nissilä/Punomo