Syksy on sään puolesta jo virallisesti saapunut ja parhaillaan käynnissä oleva syysloma tarjoaa opettajalle hetken hengähdystä hektisestä kouluarjesta. Tämä tarkoittaa sitä, että käsityönopettajalle jää vihdoin aikaa rentoutua omien käsitöiden parissa. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin käpertyä neuletyö sylissä sohvan nurkkaan heti aamusta ja nauttia ansaitusta omasta ajasta. Poimi siis Punomosta ideat syksyn ja talven neuletöihin!

Punomossa laaja valikoima sukkaohjeita

Punomoon lisätään lähes joka viikko uusia ideoita ja valmiita ohjeita eri tekniikoilla toteuttaviin käsitöihin. Viimeisimpinä neulontavinkkeinä löydät Punomosta paksusta langasta neulotut sukat sekä naiselle että miehelle. Molemmat sukat ovat lyhytvartisia. Naisten sukat neulotaan pääosin sileällä neuloksella ja varteen tehdään palmikonkiertoja. Miesten sukat neulotaan ainaoikeinneuloksella, mutta sukkiin syntyy näppärä raidoitus nostamalla joka neljäs silmukka joka toisella kerroksella. Paksua lankaa, kuten esimerkiksi Novita Isoveljeä, on miellyttävä neuloa ja valmista syntyy nopeasti. Näiden ohjeiden avulla voitkin aloittaa vaikkapa pehmeiden joulupakettien valmistuksen jo nyt syyslomalla!

Jos kaipaat puolestaan ohjetta vegaanisiin ja villa-allergiselle sopiviin sukkiin, katso tämä Liisa Avelinin tekemä ohje skandinaavisen kauniisiin kotoilusukkiin. Sukat on valmistettu mukavantuntuisesta puuvilla-akryylilangasta ja sopivatkin erinomaisesti vaikka yösuksiksi.

Neulotut villasukat, jotka sopivat myös vegaanille.

Nämä kauniit villasukat sopivat materiaalinsa ansiosta myös vegaanille.

Nopeasti valmistuvat neuletyöt saat aikaan myös huopuvasta langasta. Punomosta löytyy ohje esimerkiksi näihin Oloneuvos-tossuihin, jotka ovat mainiot jalkojen lämmittimet kylmeneviin syyskeleihin ja tuleviin talvi-iltoihin. Jos haluat koristella tossut, voit lisäksi neulahuovuttaa niihin jonkin kuvion. 

Vielä helpommalla pääset neulottujen tossujen valmistuksessa, kun toteutat ne tämän ohjeen avulla. Nämä tossut neulotaan kokonaan oikeilla silmukoilla ja tarvitset vain kaksi puikkoa. Eli kuten ohjeen laatinut Punomon Pirjokin kirjoittaa “Niin alkeellista, mutta niin leppoisaa!”

Kietaise kaulaan itse neulottu huivi

Punomosta löydät myös valtavan määrän ideoita huivien suunnitteluun ja valmistukseen. Kun valitset löyhäkierteisen ja pehmeän langan, saat aikaan kuohkean ja lämpimän huivin. Esimerkiksi tämän huivin neuloksessa vuorottelevat muutamat aina-oikein kerrokset ja pidennetyillä silmukoilla neulotut kerrokset. 

Jos haluat toteuttaa hieman haastavamman huivin, kannattaa tutustua tähän palmikkohuivin ohjeeseen. Ohjeessa palmikkoja neulotaan sekä työn oikealta että nurjalta puolelta. Palmikot ovat kapeita, vain neljän silmukan levyisiä ja näin niiden nurja puoli sulautuu varsin hyvin palmikoiden väliin. 

Kauniin ja näyttävän huivin valmistuksen ei kuitenkaan tarvitse olla liian monimutkaista. Katso esimerkiksi tästä kuinka ihana syyshuivi valmistuu yksinkertaisesti neulomalla oikeita ja nurjia silmukoita viistoon.

Harmaa huivi mallinuken kaulassa.

Kauniin kuvion neulominen ei aina ole vaikeaa. Tämä malli syntyy neulomalla oikeita ja nurjia silmukoita viistoon.

Ei huivia ilman pipoa!

Miksi jättäisit syys- ja talviasusteiden valmistuksen pelkkiin huiveihin, kun samoista langoista syntyy loman aikana myös yhteensopivia pipoja. Viistoon neulotun oikein-nurin-huivin pariksi voit valmistaa lämpimän muhkupipon tällä ohjeellamme. Palmikkohuivin kanssa yhteen sopii puolestaan samasta langasta neulottuna esimerkiksi tämä pipo. Kovimpiin viimoihin kannattaa ehdottomasti valmistaa kypärämallinen myssy, sillä se suojaa pään ja korvien lisäksi hyvin myös otsaa ja niskaa.

Muita syyslomaideoita vailla?

Kuten varmaan jo tiesitkin, Punomon sivuilta löydät eniten käsityöideoita kuin miltään muulta suomalaiselta käsityösivustolta! Tutustu siis rauhassa kaikkiin täältä löytyviin tekniikoihin ja nauti ansaitusta loma-ajastasi omien projektiesi ja Punomon parissa!

Teksti: Johanna Ala-Nissilä/Punomo

Kuvat: Linkitettyjen julkaisujen kirjoittajat/Punomo