Teksti: Johanna Ala-Nissilä        

           

Tulevana sunnuntaina on taas aika osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta äitejä ja isoäitejä kohtaan. Mutta mitä antaa lahjaksi rakkaalle ihmiselle, jolta löytyy jo kaikkea? Itsetehty äitienpäivälahja on varma valinta, sillä tismalleen samanlaista tuotetta äidiltä tai mummilta ei varmasti löydy entuudestaan. Omin käsin tehty muistaminen myös ilahduttaa ja koskettaa ihan eri tavalla kuin kaupasta ostettu. Kokosimmekin tähän artikkeliin ideoita käsitöistä, joista osa valmistuu aloittelevankin kädentaitajan hyppysissä jo muutamassa tunnissa. Ei siis huolta, jos äitienpäivälahjat ovat vielä hankkimatta. Näillä vinkeillä ja ohjeilla onnistut varmasti!

Rakastaako äitisi koruja ja asusteita? 

Jos äitisi tykkää käyttää asusteita, on tällöin ihana idea valmistaa äidille  kaulakoru. Sivuiltaimme löydät ohjeen kankaalla päällystettyyn koruun. Tarvitset korua varten ompelukoneen, pieniä ja isoja helmiä sekä kangasta, jossa on tietenkin äidin suosikkivärit. Ohjeen koruun löydät tästä. Tämän kaulakorun ehtii valmistaa vaikka käsityöntunnilla vielä tämän viikon aikana!

Jos äitisi puolestaan pitää näyttävistä korvakoruista, voit tehdä hänelle trendikkäät, bohotyyliset makrameekorvakorut. Sulkakorvikset syntyvät todella nopeasti. ja jos sopivaa puuvillalankaa ei löydy sinulta valmiiksi, sopii materiaaliksi myös vaikkapa villalanka. Korviksia varten tarvitset toki myös koukut, mutta niissäkin voi hyödyntää vanhoja korvakoruja, joko omia tai kierrätyksestä hankittuja. Katso Punomon makramee-ohjeita täältä.

Jos sinulla on enemmän aikaa lahjan valmistamiseen, voit myös tehdä upean nahkakotelon tällä ohjeella. Ohjeessa neuvotaan valmistustapa vyöhön kiinnitettävälle kotelolle, mutta voit myös ideoida kotelolle muita käyttötarkoituksia. Valmista lahjaksi esimerkiksi suojakotelo kännykälle tai aurinkolaseille!

Vaaleanruskea nahkakotelo ja luonnonvalkoiset makramee-korvakorut sopivat molemmat kesäisen boheemiin pukeutumistyyliin. Kuva: Jenni Haverinen ja Risto Haltilahti

 

Piristystä sisustukseen

Parasta itsetehdyissä lahjoissa on muun muassa se, että voit itse päättää käytätkö valmistukseen uusia vai kierrätettyjä materiaaleja. Voit esimerkiksi valmistaa äidille kauniin kulhon napeista, ilmapallosta ja liimasta. Nappikulho on  hauska askarteluprojekti, jonka voi toteuttaa yhdessä lasten kanssa. Kun valitset lahjan saajan sisustukseen sopivat värit, voit olla varma, että nappikulho pääsee paraatipaikalle.

Toinen nopeasti valmistuva sisustuselementti on iso makrameesulka, joka valmistuu samoilla ohjeilla kuin korvakorut. Kiinnitä sulka keppiin kuumaliiman avulla ja näin saat siitä näyttävän seinäkoristeen tai kauniin lisän kuivakukka-asetelmaan.

Hyvinvointia ja huolenpitoa

Äitienpäivänä äiti ansaitsee myös hemmottelua! Tee äidille itse kasvohoito ja valmista sitä varten kestovanulappuja. Punomosta löydät ohjeet sekä neulotuille että ommelluille vanulapuille. Kestävät vanulaput ovat ekologinen lahja, sillä niistä on iloa äidille myös äitienpäivän jälkeen.

Voit myös tehdä äidille jotain pientä ja söpöä, josta on iloa jokaisena päivänä! Viimeinen lahjavinkkimme on söpö Huolimato -avaimenperä joka askarrellaan muutamassa tunnissa virkkaamalla kiemuraa ja liimaamalla sitten kiemuralle pää ja silmät. Huolimato pitää avaimet tallessa ja takertuu laukussa tarvittaessa muihin tärkeisiin esineisiin, kuten huulipunaan tai eväspatukkaan. Huolimadon ohjesivulta löydät myös valmiin runon ja kortin äitienpäiväksi.

Makramee-solmeilulla valmistettu sulka käy sekä asusteisiin että sisustukseen. Kuva: Pixabay