Ystävät ovat meille tärkeä voimavara, mutta muistammeko kertoa heille, kuinka tärkeitä he meille ovat? Entä mikä olisi se paras tapa? Ystävänpäivää vietetään ympäri maailmaa. Amerikassa se on enemmän rakastavaisten juhlaa, mutta meille Suomeen se on kotiutunut ystävyyden merkkipäiväksi. Ystävänpäivää vietetään viikon kuluttua 14.2.

lovikka-parilapanen

Itsetehdyn kortin viesti ja yhdessä tekemisen iloa lasten kanssa

Monelle sanoja luontaisempi tapa muistaa ystävää on kortti. Konkreettinen käsin kosketeltava kortti on nykyään entistä iloisempi yllätys ja varsinkin, jos se on itse tehty. Kortteihin löytyy Punomosta paljon ideoita ja niitä on myös kiva tehdä lasten kanssa. Kortteja voi tehdä sydänteemalla eri materiaaleista tai vaikka kirjontatekniikalla.

Muita lasten kanssa tehtäviä ystävyyden tärkeydestä viestiviä käsitöitä ovat esimerkiksi ystävännauhat. Niitä on mukava tehdä ja ne viestivät mitä parhaiten ystävyydestä. Näistä nauhoista löytyy myös helposti hyvin eri vaativuusasteella olevia ohjeita netistä. Pienet sydänkoristeet, kuten huovutetut sydämet tai virkattu sydänkoriste esimerkiksi avaimenperäksi, ovat helppot valmistaa ja ilahduttava lahja. Muita pieniä lahjaideoita löytyy täältä.

Sydämiä lahjaksi erilaisista materiaaleista

Erilaisilla sydänmalleja hyödyntämällä voi tehdä lasinalusia tai vaikka pienen pöytäliinan, joko sydänmuotoa kasvattamalla tai yhdistämällä erilaisia virkattuja sydämiä tai muita muotoja toisiinsa vapaavirkkauksen avulla. Voit myös tehdä sydänpaloja neulomalla torkkupeiton. Virkatun sydämen voi myös tehdä heijastavasta langasta ja antaa lahjaksi ystävälle lisäturvaksi ja vaatteen somisteeksi. Heijastimesta voi tehdä roikkuvan tai ommella hakaneulan suoraan työhön kiinni. Kirjoneuletekniikalla saa helposti sydänkuvioita erikokoisiin neuletöihin, kuten lapasiin. Samalla voi lisätä hieman romantiikka ulkoiluun ja neuloa parilapaset sydänkuvioilla.

Sydämenmuotoinen tuote on hyvä viesti välittämisestä, mutta myös ajaton ja paljon sisustuksessa käytetty symboli. Risuista punottu ovikranssi onkin mieluinen ja kestävä lahja. Ommellusta sydämestä saa myös kangasvalinnoilla sisustukseen sopivan tuotteen.

Aikaa ystävien kanssa tai yhteinen kouluprojekti

Mitäs jos lahjan sijaan kokoontuisikin ystävien kanssa yhteen teekupin ja käsityön äärelle. Antaisitte aikaa toisillenne ja samalla voisi vaikka tehdä yhteistä käsityöprojektia. Historiassamme käsityön tekeminen on ollut niin kiinteä osa arkea, että sitä on tehty paljon enemmän myös yhdessä. Käsityö sopiikin todella hyvin keskustelujen lomassa tehtäväksi askareeksi. Yhteisen käsityöprojektin tekeminen tuottaa iloa tekijöilleen ja hyväntekeväisyysprojektina myös muille.

Tällainen yhteistyöprojekti on myös hyvä oppimisen väline koulukäsityöhön. Sen avulla voi opetella uusia tekniikoita sekä yhteiskunnallista vaikuttamista ja välittämistä. Palapeitot toimivat hyvin yhteistyöprojektina, ja erilaisiin paloihin voi hakea ideoita palavirkkauksen kuvagalleriasta. Paloja voi tehdä myös eritavoin neulomalla.

Yhdessä tehtävän käsityön avulla voi synnyttää joko yhdessä tehdyn tuotteen tai nauttia käsityön teosta yhdessä. Helposti valmistuvat käsityöt kuten pipot, sukat ja lapaset sopivatkin hyvin keskustelun lomassa tehtäviksi töiksi. Olisikohan käsityö siis tänä vuonna viestinviejänä välittämisestä ja osana yhdessä tekemistä ja ystävän kanssa vietettyä aikaa?