<<< PALAA KAARROKENEULEET-SIVUSTON ETUSIVULLE


Kaktus-paita, Pirjo Sinervo, Osta ohje


MITÄ KAARROKEPAIDALLA TARKOITETAAN?

Villapaidassa tai -takissa kaarroke on vaatteen hartiaosa. Se kattaa koko ylävartalon kainaloiden yläpuolelta - pääntie, olkapäät, hartiat, käsivarsien yläosat, rinnanpuolen yläosa ja yläselkä. Neulomalla kaarroke voidaan toteuttaa saumattomasti suljettuna eli pyöröneuleena. Muoto syntyy raglan- tai säteittäisinä kavennuksina tai näiden yhdistelmällä.

Alhaalta ylöspäin neulottavassa paidassa, kaarroke neulotaan hihojen ja vartalo-osan jälkeen ja
ylhäältä alaspäin neulotussa villapaidassa kaarroke neulotaan ensimmäiseksi ja sitten työ jakautuu hihoiksi ja vartalo-osaksi.

Kaarrokkeen voi kuvioida – tai jättää kuvioimatta - lukemattomilla tavoilla, joista yksi suosittu on kirjoneuloskuviointi.  

TYÖJÄRJESTYS - ALHAALTA YLÖS VAI YLHÄÄLTÄ ALAS?

ALHAALTA YLÖS:YLHÄÄLTÄ ALAS:
Neulotaan pyöröneuleena, erillisinä osina
1. vartalo-osa eli miehusta helmasta kainalon korkeudelle
2. hihat kainalon korkeudelle alhaalta ylöspäin
ja sitten kaikki osat yhdistetään
3. kainaloiden kohdalla hihat ja vartalo-osa yhdistetään ja aloitetaan kaarrokkeen neulominen - kaarrokkeen muoto syntyy kavennuksilla
4. pääntien reunuksen tai kauluksen neulominen
Neulotaan pyöröneuleena, osat yhdistyvät toisiinsa aina uutta aloitettaessa
1. aloitus pääntieltä, reunuksen tai kauluksen neulominen
2. neulotaan kaarroke, jota kasvatetaan lisäyksillä
3. jatketaan kaarrokkeen alareunasta vuoronperään hihoihin (kainalon korkeudelta hihansuuhun) ja vartalo-osaan (kainalon korkeudelta helmaan)
4. hihat ja vartalo-osan voi neuloa haluamassaan järjestyksessä
Mitä plussaa alhaalta ylös neulomisessa?
+ käsiteltävä useita pienempiä ja kevyempiä osia
+ voi sovittaa vartalo-osaa ja hihoja erikseen ja nähdä jo hyvissä ajoin esim. sen tuleeko paidasta leveydeltään ja pituudeltaan sopiva.
+ sopii neulojalle joka pitää enemmän silmukoiden kaventamisesta kuin lisäämisestä


Mitä plussaa ylhäältä alas neulomisessa?
+ kaarroketta voi sovittaa työn alkuvaiheessa ja nähdä sen sopivuus
+ kaarrokkeen käsitteleminen (ja kirjoneuloksen neulominen) helpompaa koska muita osia ei ole vielä siinä kiinni
+ paitaa voi sovittaa keskentekoisena saadakseen hihoihin ja vartaloon sopivan pituuden
+ sopii neulojalle joka pitää enemmän silmukoiden lisäämisestä kuin kaventamisesta

Vartalo-osa on yleensä suora putki, ilman lisäyksiä ja kavennuksia. Hihat ovat hihansuista ranteen kokoiset ja niihin tulee lisäyksiä, jotta saadaan ylöspäin levenevä muoto. Ennen kaarrokkeen aloitusta kainaloista vartalo-osassa ja hihoissa päätetään tai siirretään langalle silmukoita, jotta vaatteeseen saadaan kolmiuloitteinen muoto.
Kaarrokkeen muoto syntyy säteittäin asettuvilla kavennuksilla. Koska kaarrokkeesta pitää tulla käyttäjänsä hartiaseudun ja olkapäiden mukainen siihen neulotaan aluksi suora osa ilman kavennuksia ja sitten kavennuksia ensin harvemmin välein ja lopuksi tiheämmin.
Kaarroke päättyy pääntielle.

PAIDAN KOKO?

Minkä kokoinen paidasta pitäisi tulla, jotta se oli käyttäjälleen sopiva ja miellyttävä? Ratkaisevia asioita ovat ihmisen koko, se miten väljistä villapaidoista pitää ja myös se millaisen vaatetuksen päällä paitaa tulee käyttämään eli mitä sen alle pitää mahtua.
Hyvä konsti onnistua, on ottaa mitat jostain olemassa olevasta sopivasta paidasta, jos mahdollista. Muussa tapauksessa lähtökohtana on henkilön koko ja valmiin vaatteen ympärysmitta kainaloiden kohdalta.


MITÄ MITTOJA JA LASKELMIA TARVITAAN?

Vartalo-osan ympärysmitta ja neuletiheys ovat tärkeimmät tiedot. Lisäksi nämä kaikki tarvitaan:

Tulosta mitoituskuva ja taulukko (pdf) ja tee omat muistiinpanot.

Yllä olevassa piirroksessa ja taulukossa on ympärysmitat merkitty punaisella. Ne ovat tärkeimmät kokoon vaikuttavat asiat ihan paidan neulomisen aloittamisesta alkaen ja tilanne on sama niin valmiin mallin mukaan neulottaessa kuin itsesuunnitellunkin mallin kanssa. Pituusmittoja voit tarkistaa ja muuttaa työn edetessä, mutta ympärysmittaa ei niin vain työtä purkamatta voikaan muuttaa! Neulo siis kunnon koetilkku ja ja tee laskelmat huolella ja aloita neulominen vasta sitten.

Kaarrokkeen korkeus kerroksina on välttämätön tieto, kun suunnittelet paidan ja sen kuvioinnin itse. Silloin tarvitset myös tiedon pääntien ympärysmitasta ja silmukkamäärästä. Noiden tietojen avulla pystyt suunnittelemaan ja laskemaan kaarrokkeen kavennukset ja sovittamaan kuvion silmukka- ja kerrosmäärien mukaisiksi.

ERI KOKOISTEN VALMIIDEN KAARROKEPAITOJEN OHJEELLISIA MITTOJA

Taulukossa olevat mitat ovat valmiin paidan mittoja eli mitoissa on mukana myös väljyyttä.
Valitse koko oman vartalon eli rinnanympärysmitan ja siihen halutun väljyyden yhteenlasketun mitan mukaan. Voit mitata ensin rinnanympäryksen jostakin sopivasta vaatteesta ja valita sitten koon taulukosta sen mukaan.
Annetut mitat ovat vain ohjetta antavia. Sovella mittoja harkiten sen mukaan millainen vartalo paidan käyttäjällä on mittasuhteiltaan ja miten väljistä vaatteista hän pitää.


NEULO ENSIN KOKEILUTILKKU! - se on ystävä, ei vihollinen!

Neulo ensin pieni kokeilu siitä langasta ja niillä puikoilla, joilla aiot paidankin neuloa ja mittaa ja laske tilkusta neuletiheys (s/cm). Pieni vaiva, jolla varmistat, että suuritöisestä neuleestasi tulee juuri sen kokoinen kuin on tarkoituskin.

Sinulle, joka että vielä oikein oivalla kokeilutikun merkitystä:
Mallitilkkua voisi verrata rahaan. Raha kertoo mihin sinulla on varaa vaikka karkkiostoksilla. Osaat lakea yksikköhinnan mukaan montako suklaapatukkaa tms. saat tietyllä rahasummalla.
Myös sinun oma mallitilkkusi on "rahaa". Se kertoo mitä sinun käsistäsi syntyy ja tilkusta mitattava yksikkötiedolla voit helposti laskea paljonko tarvitset tuota "rahaa", että voit saada sopivan kokoisen neuleen.
Eurojen sijaan "neulerahan" yksikkö on silmukkaa/senttimetri eli s/cm.


KIRJONEULEKUVION JAOLLISUUDEN SOVITTAMINEN SILMUKKAMÄÄRIIN

Kirjoneulemallit ovat yleensä muutaman silmukan levyisinä kuvioina toistuvia kuvioita. Jos malli toistuu vaikka 6., 7. tai vaikkapa 10. silmukan mallikertana, pitää se ottaa huomioon, kun ratkaisee, mikä tulee olemaan esimerkiksi helmaan luotavien vartalo-osan silmukkamäärä, sillä sen tulee olla samlla silmukkaluvulla jaollinen kuin kuviossakin.

  • laske ensin senttimetrimittaa vastaava neuletiheyden mukainen silmukkamäärä
  • lisää tai vähennä sitten tarvittaessa silmukoita niin, että saat sopivan jaollisuuden toteutumaan

Myös kaarrokkeen alkaessa tarvitaan kuviomallin ja kokonaissilmukkamäärän yhteensovittamista. Se onnistuu helposti, sillä kainaloissa päätetään joka tapauksessa silmukoita (vaatteen koosta riippuen 4 - 6 cm matkalta) sekä hihoista että vartalo-osasta. Tätä päätettävien silmukoiden määrää voit muuttaa niin, että saat työhösi osien yhdistämisen jälkeen kuvion jaollisuutta vastaavan silmukkaluvun.


JATKA SEURAAVAKSI
Kaarrokepaidan suunnittelu, laskelmat ja neulominen -sivulle, jossa yksityiskohtaisia ohjeita kaarrokepaidan ja sen osien suunnitteluun ja tekemiseen.

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!