Mitä on nahkapaperi?

Nahkapaperi on sekä kevyttä, että kestävää ja valmistetaan selluloosasta ja luonnonkumista, eli lateksista. Se on erinomainen materiaali tavallisen eläinperäisen nahan korvikkeeksi. Siitä jopa käytetään nimeä vegaaninahka.  

Nahkapaperia voidaan käyttää aivan samalla tavalla, kuin tavallistakin kartonkia, mutta sillä on myös monia kankaan ja nahan ominaisuuksia, sillä sitä voi ommella, sekä maalta ja koristella monilla muilla tavoilla. Sen voi jopa pestä pesukoneessa noin 30–40 asteen lämpötilassa. Muistakaa tosin ottaa huomioon pieni 5 % kutistumismahdollisuus. 

Nahkapaperia on kaikista helpointa käsitellä kosteana, jolloin sitä on helppo ommella esimerkiksi ompelukoneella tavallisen kankaan tavalla. 

Nahkapaperi on siis erinomainen korvike nahalle varsinkin koulukäsitöissä, sillä harvoin koululla on varaa nahkatöiden harrastamiseen nahan korkean hinnan vuoksi. Paperinahka on myös erinomainen vaihtoehto sellaisille henkilöille, jotka eivät halua käyttää eläinperäistä nahkaa eettisistä syistä. 

KOTELON VALMISTAMINEN

Tarvikkeet:

  • Nahkapaperia
  • Neula
  • Paperia
  • Vettä
  • Lankaa (Niin paksua, että peittää neulan tekemät reijät.)
  • Naskali (Ei pakollinen, mutta helpottaa neulan reikien tekemistä.)
  • Ompelukone (Ei pakollinen voidaan toteuttaa myös käsin.)

Haluttaessa myös:

  • Värikyniä
  • Askartelumaalia
  • Nappi

Ohjeet

Suunnittele ensin paperille, minkälainen kotelostasi tulee. Merkitse paperiin myös puhelimesi/tablettisi mitat ja varaa joka puolelle ainakin 1 cm ylimääräistä tilaa, jotta puhelimesi mahtuu varmasti valmiiseen koteloon ja pystyt ompelemaan sen kunnolla umpeen. Jos ompelet saumat kiinni ompelukoneella kannattaa varata sivuille myös 1 cm saumavaraa.  

Suunnittele tässä vaiheessa tarkkaan minkälaisia kirjontapistoja käytät pistoilla, sillä paperiin jää näkyviin kaikki harhailevat ja ylimääräiset neulan jäljet. 

Leikkaa nahkapaperista saksilla halutun muotoinen pala 

Kastele nahkapaperi lämpimällä vedellä. Paperin kastelu helpottaa suuresti sen käsittelyä ja ompelua.

VINKKI: Jos haluat kotelollesi nahkamaisen pinnan rypistele paperi ronskisti myttyyn kasteltuasi sitä veden alla. Näin nahka paperi saa sille ominaisen nahkamaisen pinnan. 

Tee joko, neulalla tai naskalilla kirjottavaa kuviota varten reijät

Kirjo haluttu kuvio paperi nahkan pintaan, joko käsin tai ompelukoneella. Voit käyttää sekä tavallista perus paininjalkaa tai vapaaseen konekirjontaan tarkoitettua paininjalkaa.

VINKKI: voit jo ennen kirjailua koristella paperia värikynillä, mutta ota huomioon minkalaisia kyniä käytät, sillä ne saattqvat päästää kastuessaan väriä. Jos paperia koristelee ennen konekirjontaa voi tuloksesta tulla erittäin taiteellinen.

Päätteele langat paperin nurjalle puolelle ja ompele kotelon reunat yhteen.

Työn kuivuttua koteloa voi halutessaan koristella askartelumaaleilla tai värikynillä kun ei ole enää vaaraa värien irti lähtemisestä.

Kotelosi pysyy helosti kiinni yksinkertaisen nyörin tai nauhan avulla.

Voit kuitenkin halutessasi kiinnittää koteloon napin ja tehdä nyöristä lenkin joka pitää kotelon läppää paikoillaan.

Kotelosi on nyt valmis!


Tekijät: Jenni Haverinen ja Risto Haltilahti


Lisää nahkapaperista nahkapaperi-sanahaulla Punomosta

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!