Vanhan perinteen mukaan karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki on päälaellaan. Silloin myös naiset voivat kosia.
Tapa on tunnettu varsinkin Englannissa ja läntisessä Keski-Euroopassa jo vuosisatojen ajan. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Euroopassa naiset eivät voineet kosia miehiä. Naisen esittämä kosinta oli miehisen yhteisön mielestä paitsi sopimatonta myös nurinkurista. Mutta karkauspäivänä maailmankirjat olivat jo muutenkin niin sekaisin, että tällainen “tavattomuuskin” sallittiin.

Perinteen mukaan kosinnasta kieltäytyvän miehen pitää vastineeksi ostaa hamekangas kosineelle naiselle. Presidentti Kekkonen sai useita kosintakirjeitä leskeksi jäätyään ja vastasi kohteliaasti kieltävästi jokaiseen niistä Marimekon hamekankaan kera.

KARKAUSVUOSI?

Karkausvuosi länsimaisessa ajanlaskussa on 366-päiväinen karkausvuosi, jonka helmikuuhun on lisätty 29. päivä eli karkauspäivä, kun normaalisti helmikuussa on 28 ja vuodessa 365 päivää. Karkauspäivä lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat astronomisia vuodenaikoja.

Karkauspäivää vietetään neljällä jaollisina vuosina, paitsi sadalla jaollisina vuosina vain, jos vuosi on myös neljälläsadalla jaollinen. Karkauspäivä lisätään, koska Maa kiertää oman akselinsa ympäri noin 365,2422 kertaa sinä aikana, kun se kiertää yhden kerran Auringon ympäri. Toisin sanoen Maan kierto Auringon ympäri kestää noin 365 päivää, viisi tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia, jolloin 365-päiväiset kalenterivuodet eivät aivan vastaa maan kiertoaikaa.

KARKAUSPÄIVÄ?

Kustaa Vilkunan mukaan karkauspäivä-sana perustuu mahdollisesti karata-sanan vanhaan merkitykseen "hypätä". Kun merkkitikkua puukalenterissa muulloin siirrettiin seuraavaan päivään, karkauspäivänä sitä vain hyppäytettiin sormilla paikallaan.

Entisajan yhteiskunnassa niin Suomessa kuin muuallakaan länsimaissa naisten ei ollut sopivaa kosia. Naiset eivät myöskään omistaneet omaisuutta eivätkä esimerkiksi voineet äänestää. Naisen asema ja varallisuus riippuivat siitä, millaisiin naimisiin hän pääsi.

Vanhaksipiiaksi jäämistä on pidetty epäonnistumisena. Yksi päivä neljässä vuodessa antoi mahdollisuuden aktiivisuuteen niille naisille, joita naimaonni ei ollut suosinut. Kosimistraditiolle ei ole nykypäivänä entisaikoihin rinnastettavaa tilausta monestakaan syystä.
Nainen voi kosia yhtä hyvin kuin mieskin, myös muut kuin naisten ja miesten väliset suhteet ovat yleistyneet, eikä parisuhteen myöskään välttämättä tarvitse olla avioliitto. Parisuhteet myös muodostuvat vapaamuotoisemmin. Naiset voivat siviilisäädystään riippumatta toimia täysipainoisesti yhteiskunnassa eikä naimisiinmeno ole yhtä olennaista.

Lähteet: Wikipedia, Turun Sanomat

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!