• Punomo.fi tukee suomalaista käsityötä ja käsityöosaamista. Verkostomme, joka koostuu sadoista käsityön opetuksen ammattilaisista, tekee työtä sen eteen, että käsin tehty tunnistetaan ja laadukasta käsityötä arvostetaan!
  • Punomo.fi - käsitöiden oppimateriaali-, ohje- ja ideasivuston sisällöistä vastaa tukiyhdistys Käsityö verkossa ry. Teknisestä verkkoympäristöstä vastaa Punomo Networks Oy.

Vuosien varrella Punomo on palkittu ja huomioitu useita kertoja.

Punomolla on pitkä historia, mutta se on edelleen aktiivinen, kasvava ja kehittyvä yhteisö. Palvelun suuret käyttäjämäärät viestivät hyödyllisyydestä ja sisällöntuottajien määrä innostuksesta. Punomossa on valtava määrä avoimesti lisensoitua ja rekisteröitymättä jaossa olevaa sisältöä ja yhteisö toimii esimerkkinä oppimateriaalin yhteistuotannosta. Palvelu yhdistää oppijat, harrastajat, opettajat ja oppilaitokset. Punomo edustaa pitkän linjan yhteisöä, joka aktivoi, yhdistää ja innostaa sekä tarjoaa jatkuvuutta ja luotettavuutta sisältöjen ylläpitoon.”

Parasta Parasta -palkinnon Punomolle jakanut raati vuonna 2014

Lue lisää Punomon saamista palkinnoista.

Punomon historia

Käsityön TietoBoxi oli www-julkaisemisen edelläkävijä koulumaailmassa (1996-2001)

Punomon, joka aikaisemmin oli nimeltään Käspaikka, takana on kesällä 1996 syntynyt Käsityön TietoBoxi. Perustajina oli 20 tekstiiliopettajan ryhmä, joka kokoontui tutkimaan ja kokeilemaan, millaista tuolloin varsin uusi asia, www-julkaiseminen, oikeastaan onkaan. Idea heitettiin ensimmäisen kerran ilmoille puhelinkeskustelussa, kun Erja Syrjäläinen, silloinen Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n koulutusvaliokunnan jäsen, soitti Pirjo Sinervolle kysellen millaista tietotekniikkakoulutusta voitaisiinkaan opettajille tuona kesänä tarjota. Alkuinnostus oli niin suurta, että jo samana kesänä järjestettiin kaksi koulutusta.

Vuoden 2000 lopussa Käsityön TietoBoxin opettajaverkostoon kuului jo noin 150 tekstiiliopettajaa, jotka kokonaan omaehtoisella yhteistyöllä julkaisivat käsityön oppimateriaaleja avoimeen verkkoon.

Virtuaalikouluhanke loi Käspaikka.fi:n (2001-2010)

Opetushallitus käynnisti syksyllä 2000 perusopetuksen virtuaalikouluhankkeen ja sen yhtenä osana oli Käsityön virtuaaliluokat -hanke eli Käspaikka aina vuoteen 2007. Rahoitusavustusta saatiin kaikkiaan neljänä vuotena. Käsityön TietoBoxin ja sen noin 450 www-dokumenttia sulautettiin kokonaisuudessaan Käspaikka.fi-sivustoon vuoden 2001 lopussa.

OPH:n rahoitustuki toi toimintaan systemaattisuutta, mutta ytimenä on kaiken aikaa ollut omaehtoinen yhteistyö ja yhdessä kouluttautuminen. Opettajat ovat hankkineet valmiuksia www-julkaisemiseen ja verkko-opetukseen erityisesti Turun TOP-keskuksen järjestämillä kursseilla. Koulutuksia on järjestetty Opetushallituksen täydennyskoulutusrahoituksen turvin ja myös yhteistyössä Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n ja Opetusalan koulutuskeskus Opekon kanssa.

Kuten ensimmäisinä vuosina, Käspaikka toimi jälleen vuodesta 2006 kokonaan ilman rahoitusta opettajien vapaaehtoisvoimin. Palvelintilan sille tarjosi Turun opetustoimen TOP-keskus.

Punomo.fi jatkaa Käspaikan perintöä (2010 - )

Pirjo ja Turkka Sinervon siirryttyä 2010 TOP-keskuksesta eläkkeelle, myös Käspaikka siirtyi heidän mukanaan uuden Punomo Networks Oy:n suojiin. Tämä ratkaisu valittiin pakon edessä sillä muuta mahdollisuutta ei yrityksistä huolimatta yhteiskunnan taholta tai muualta Käspaikalle ollut löydettävissä. Perustettiin Punomo.fi sivusto, joka aukesi marraskuussa 2010.

Tarkemmin Punomon vaiheista: Käsityön TietoBoxista Punomoon 1996- [PDF-tiedosto]