Silkkimaalaus

VÄRIN KIINNITYS MEHUMAIJASSA:

1. Kuiva silkki kääritään esim. kaavasilkkipaperiin sisälle n. 10 cm korkeaksi rullaksi siten, ettei silkki saa koskettaa silkkiä. Samaan rullaan voi kääriä peräkkäin useamman työn, mehumaijaan sopii kerralla n. 3 metriä 90 cm levyistä silkkiä.

2. Litistä rullaa hieman litteämmäksi ja kierrä se ympyräksi. Rullatun työn voi kiinnittää langalla tai maalarinteipillä.

3. Mehumaijan höyryosan pohja on peitettävä kaksinkerroin taitellulla
talousfoliolla. Tee aina hyvin tarkka foliopohja, siten että folio ei nouse lainkaan höyryttimen reunoille. Jos maijassa on putki keskellä höyrystinosaa, siihen kohtaan voi vastaavasti leikata reiän ja taitella folion reunat reiän ympäriltä.

4. Maijan kannen sisäpuoli tarvitsee hyvin höyryä imevän täytteen, esim. pyöreäksi leikatun villahuovan tai pari kerrosta paksua froteeta. Sen lisäksi voi tehdä suihkumyssyn mallisen froteehupun, joka vedetään kannen alapuolelta reunojen yli, jotta täytteet pysyvät koko höyrytyksen ajan paikallaan.

5. Nosta vesi kiehumispisteeseen ennen kuin laitat materiaalin höyryttämään. Rulla laitetaan höyrystimeen niin, ettei se nojaa reunoihin tai keskiosaan. Keittolevyn säätö on n. 2-3. Säätö kannattaa kokeilla, ettei vesi kiehu vaan hiljalleen poreilee ja höyryä muodostuu tasaisesti.

6. Koska kansi paksunee täytteestä, teippaa kannen ja kattilan reunan rako maalarinteipillä sitten kun rulla on maijassa. Kannen välistä ei saa päästä kylmää ilmaa höyrystinosaan.

7. Höyrystysaika on useimmilla väreillä 1,5-2 tuntia. Kantta ei saa
välillä avata tai levyn säätöjä muutella.

8. Kun höyrytys on valmis, näkee jo heti kannen avattuaan jos jostakin on päässyt höyrytilaan viileää ilmaa tai kannen pehmuste ei ole imenyt kaikkea kosteutta. Silloin näkyy rullan päällä vesipisaran jälkiä. Sopivat systeemit omassa työpisteessä on kokeillen etsittävä, mutta tämä ohje on toiminut opiskelijakäytössäkin hyvin!

Ohje: Maria Laine

Linkki Punomoon: Silkkimaalaus, perusohje » Silkkimaalauksen tarvikkeet, työvaiheet ja tekniikat

Minkä tekstiilin valmistaisin?
Tässä joitakin ideoita:

Hiusdonitsi  13 x 90 cm
Pikkuhuivi  30 x 30 cm
Taskuliina  30 x 30 cm
Vähän isompi huivi  45 x 45 cm
Iso huivi  90 x 90 cm
Kortti  10 x 10 cm
Korvakorut 2 kpl  6 x 6 cm
Taulu
Ikkunakoriste
Lautasliina, leipäkorinliina...

ESIMERKKEJÄ SILKKIVÄREISTÄ:

PEBEO UNIVERSAL
kiinnittyy silittämällä pesunkestäväksi

PEBEO EXPRESS
taitelijakäyttöön, vaatii kiinitysaineen

PEBEO HÖYRYKIINNITYSVÄRI
vaatii höyrykiinnityksen

DEKA
kiinnittyy silittämällä, ei vaadi sitä

JAVANA

MARABU

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!