luonnonkuidutLUONNONKUIDUT
« alkusivulle
KASVIKUIDUT ELÄINKUIDUT
RUNKOKUIDUT VILLA JA KARVAT
Hamppu Angora
Juti eli juutti Kameli
Kenaf Kashmir
Pellava Laamaeläinten karvat
Rami eli kiinanruoho Mohair
LEHTIKUIDUT Villa
Manilla
HYÖNTEISKUIDUT
Sisal Silkki
SIEMENKUIDUT
Puuvilla
HEDELMÄKUIDUT
Kapokki
Kookos

KASHMIR

Kashmir on hienoa villaa, jota saadaan kashmirvuohesta. Kashmiria on sanottu kuninkaiden kuiduksi. Kerrotaan, että keisari Napoleonin vaimo keisarinna Eugenie kudotutti Ranskassa kashmirista ns. sormusshaalin. Nimi johtui siitä, että shaali oli niin hieno ja ohut, että sen voi pujottaa keisarinnan vihkisormuksen läpi.

Kashmirvillan historiaa

Kashmirvuohi kuuluu vuohien heimoon, kuten tavallinen vuohi ja angoravuohikin. Nimi kashmir (tai kasmir) tulee Kashmirista, vuoristoisesta seudusta Intian ja Pakistanin pohjoisrajalla. Kashmirkuitu on itseasiassa kotoisin Tiibetistä ja kashmirtekstiilit kudottiin Kashmirissa. Jo roomalaiset tunsivat kashmirin ja 1400-luvulla yli 50000 ihmistä Intiassa sai elantonsa kashmirin tuotannon piirissä. 1800-luvulla skotlantilainen Joseph Dawson kehitti menetelmän alusvillan ja peitinkarvojen erottamiseksi koneellisesti.
Kashmirin käsittely siirtyi Skotlantiin ja modernien, hienojen kashmirtekstiilien ajanjakso alkoi. Nykyisin kashmirteollisuus on siirtynyt paljolti takaisin kuidun alkulähteille Kiinaan, jossa käytössä on viimeisin teknologia ja laadunvalvonta.

Kashmirvillan ominaisuuksia

Kashmirvuohen alusvilla on hyvin hienoa, vastaa hienoudeltaan parhaimmillaan jopa vikunjan villaa, jota pidetään maailman arvokkaimpana villakuituna. Peitinkarvat ovat karkeita ja pitkiä, kuitupituus voi olla jopa 40 cm. Alusvillan kuitupituus on 2-10cm. Kashmirin väri vaihtelee valkoisesta keltaiseen ja tumman ruskeaan. Villa lähtee eläimestä keväisin harjaamalla. Mukana tulevat peitinkarvat eroitetaan erikoisrakenteisissa karstakoneissa. Yksi vuohi tuottaa vuodessa noin 400g villaa, josta hienoa alusvillaa on vain osa. Sanotaan, että vuohelta kuluu aikaa n. 4 vuotta kasvattaa tarpeeksi kashmirvillaa yhteen villapuseroon.

Tekstiileihin käytettävän alusvillan ominaisuuksia:

  • Pehmeää
  • Erittäin hienoa, kevyttä
  • Erittäin kallista
  • Lämmintä
  • Ei kovin kestävää
Kashmirin hienous verrattuna muihin villakuituihin

Villan hienousluokka sanotaan suomeksi (esim. 64's) 64:n villa tai 64 pisteen villa.

Villalaatu Kuidun läpimitta Kuidun hienousluokka
Lampaanvilla 18-45 mikronia 80-32's tai karkeampi
Kashmir alle 16 mikronia 100's
Angora 10-12 mikronia 100's

Tuotannon vähäisyydestä johtuen kashmir on kallis tekstiilimateriaali. Kashmirin laatu vaihtelee ja heikompilaatuisesta kashmirista saa edullisempia tuotteita. Kashmiria käytetään myös sekoitettuna muihin villakuituihin. Kiinassa hienoja kashmirtekstiilejä valmistetaan paljon käsityönä. Euroopassa valmistetut tekstiilit ovat usein teollisesti valmistettuja.

Kashmirvillan tuottajamaita

  • 60% kashmirista tuotetaan Kiinassa: kiinalainen kashmir on parasta hienoudeltaan, laadultaan ja valkoisuudeltaan
  • muut maat Turkki, Afganistan, Irak, Iran, Kasmir, Australia, Uusi Seelanti

Linkki
Tietoa kashmirista / Wikipedia

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!