« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


1.20 Räsymatto

Tarkoitus on kutoa räsymatto. Loimeksi valitaan kalalanka, jota myydään 0,5 kg:n rullissa ja 1,5 kg:n kartioissa. Lanka maksaa 15 €/kg. Yksi kilo lankaa on noin 2 km.

Valmiin maton pituus on 2,5 m ja leveys 85 cm. Lisäksi varataan puoli metriä sidontavaraa työn alkuun ja loppuun. Matossa on 170 loimilankaa. 

a) Mitä maksaa maton loimi?

Kude on valmiiksi leikattua puuvillaista ostokudetta, joka maksaa 8 €/kg. Pienin mahdollinen kude-erä on 0,5 kg. Kuteen menekki on 1,8 kg/m2. Matossa käytetään viittä väriä. Väriä numero 1 on kolmasosa kudekerroksista, väriä numero 2 on neljäsosa kudekerroksista, värejä 3 ja 4 on kuudesosa kudekerroksista ja väriä 5 on kahdestoistaosa kudekerroksista. 

b) Mitä maksavat maton kuteet?

c) Suunnittele värien edellä mainitut määräsuhteet täyttävä raidoitus.


Termejä:

Kude

Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi. Kude on kankaan leveyssuuntainen lankajärjestelmä. Esimerkiksi räsymatossa räsy on kude.

Kudottu kangas

Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi.

Loimi

Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi. Loimi luodaan kangaspuihin ensin, se on kankaan pituussuuntainen lankajärjestelmä. Esimerkiksi räsymatossa loimi on hapsut muodostava lanka, usein se on kalalankaa.

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!