Neulo kauluri poikkisuunnassa tasona edestakaisin kaarevaksi kappaleeksi joka yhdistetään päistään renkaaksi.

Kaulurissa on joustinta 3 o 3 n ohuemmilla puikoilla (4,0 mm) ja ainaoikeinneulosta lyhennetyillä kerroksilla paksummilla puikoilla (6,0 mm). Esimerkkityön lanka on paksua (bulky) yksisäikeitä merinovillaa (100 g ~ 180 m).

Kaulaan tuleva makkarajoustin kannattaa neuloa niin ohuilla puikoilla että joustimesta tulee tiivistä. Tiivis neulos säilyttää paremmin muotonsa ja kokonsa. Hartiaosan edestakaisneuloksessa puikot ovat 1,5 - 2,0 mm paksummat ja neuloksesta tulee keveämpää.


NEULOMINEN  - katso kuvia, lue ohje:

Luo 33 silmukkaa.

1. krs OP - täysmittainen kerros: 
Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.
Neulo paksummilla puikoilla ainaoikeinneuloksen 12 s oikein ja sitten ohuemmilla puikoilla joustinosan silmukat 3 n, 3 o, 3 n, 3 o, 3 n, 6 o.

2. krs NP - täysmittainen kerros:
Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.
Neulo ohuemmilla puikoilla joustinosan silmukat 6 n, 3 o, 3 n, 3 o, 3 n, 3 o ja sitten paksummilla puikoilla ainaoikeinneuloksen 12 s oikein. 

3. krs OP - lyhennetty kerros: 
Paksummat puikot. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.
Neulo ainaoikeinneuloksen 12 s oikein. Käännä työ.

4. krs NP - lyhennetty kerros:
Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vie lanka yli puikon itsestä poispäin ja kiristä niin että edellisen kerroksen silmukan reunat nousevat näkyviin puikolle. Ks. ohje
Neulo loput ainaoikeinneuloksen 11 s oikein. 

5. krs OP - täysmittainen kerros: 
Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.
Neulo paksummilla puikoilla ainaoikeinneuloksen 12 s oikein (viimeinen on edellisen kerroksen kääntymiskohdalla nostettu silmukka: neule kummatkin reunat yhteen) ja myös sitten ohuemmilla puikoilla joustinosan silmukat 3 n, 3 o, 3 n, 3 o, 3 n, 6 o.

Toista kerroksia 2. - 5. kunnes kaulurin joustinosa kireälle venytettynä vastaa pään ympärysmittaa.

KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY

Kaulurin voi ommella renkaaksi saumalla. Päätä silloin työn loppureunan silmukat. Jos olet kärsivällinen ja taitava, voit yhdistää päät myös silmukoimalla. Silloin yhdistämiskohdasta saa huomaamattoman.

Kasta lopuksi valmis kauluri kädenlämpöisessä vedessä, oio mittoihinsa ja anna kuivua vaakatasolla. Kosteus poistaa neuleessa olevat jännitykset ja myös sileyttää neuletta.
Neulurille kaveriksi Merinopipo »

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!