KOKO lapsen pituus 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120 cm

Haalarin voi neuloa kaavojen mittojen mukaan mistä tahansa haluamastaan langasta, kun lasket tarvittavat silmukkamäärät oman neuletiheyden mukaan.

Tässä on tarkka ohje 110 cm:n kokoon

Lanka: haalarimateriaaliksi sopii esim. sukkalanka tai muu villa- tai esim. alpakkalanka, tämän sivun haalarissa lankana on Teetee Pallas.
Langan menekki: 500 g
Puikot: 3,5 mm
Tiheys: 2,6 s =1,0 cm
Napit: 5 kpl, ø 2,5 cm

Työskentelystä:

Haalari on neulottu yhtenä kappaleena niin, että vain haarakohtaan ja kainaloihin tulee lyhyet saumat.
Hihat ja lahkeet neulotaan pyöröneuleena sukkapuikoilla, vartalo-osa neulotaan lahkeiden yhdistämisen jälkeen haarasta ylöspäin pyörönä sukka-/pyöröpuikolla ja sitten napitushalkion alusta alkaen edestakaisin, mutta edelleen pyöröpuikoilla.
Hartiaosassa kaikki kappaleet yhdistyvät ja työtä neulotaan edestakaisin pyöröpuikoilla niin että raglan-kavennuksilla muodostuu hartiakaarroke.

Työskentelyn sujumisen kannalta on tärkeää, että vaatteen keskietu (KE) ja keskitaka (KT), vaatteen sivut, hihojen sisäreuna (= kerroksen vaihtumiskohta), lahkeiden sivureunat ja raglankavennusten kohdat merkitään neulemerkeillä, lankamerkeillä tms. koko työn edistymisen ajan huolellisesti.


Haalarin koko yläosa on makkaraneulosta (vuorotellen 5 krs sileää oikeaa, 5 krs sileää nurjaa). Neulos joustaa vaatteen pituussuunnassa, jolloin siihen saadaan helposti kasvuvaraa. Makkaraneulos muotoutuu hyvin myös kaulaan, eikä sen vuoksi pääntietä tarvitse erikseen muotoilla kavennuksin.

Myös hihan ja lahkeensuiden ylipitkät resorit tuovat vaatteeseen kasvunvaraa: aluksi resorit saavat olla kaksinkerroin taitettuina ja kun lapsi kasvaa resorit ovat yksinkerroin pitkinä.

NEULEOHJE

HIHAT


Luo 3,5 mm sukkapuikoille 40 s (10 s/puikko). Neulo 2 o 2 n joustinta pyöröneuleena 8 cm. Laita kerroksen vaihtumiskohtaan silmukkamerkki.

Jatka sileää neulosta (kaikki silmukat koko ajan oikein). Lisää ensimmäisellä sileän krs:lla tasavälein 10 silmukkaa, (työssä nyt 50 s).

Tee sitten lisäykset hihan toisessa reunassa (krs:n vaihtumiskohdan molemmin puolin) aina joka 8. krs:lla näin:

  • lisää 1 s kerroksen alussa 2. ja 3. silmukan väliin ja
  • lisää 1 s  kerroksen lopussa 2. ja 3. silmukan väliin

Tee lisäys ed. kerroksen välistä nostetusta silmukan pohjukasta, niin että neulot sen kiertäen. Ks. ohje: Lisäykset

Jatka lisäämistä kunnes hihassa on 72 s silmukkaa. Jatka lopuksi hihan neulomista ilman lisäyksiä kunnes sileän neuloksen pituus resorin jälkeen on 26 cm. Päätä viimeisellä krs:lla kainalon kohdalta 8 silmukkaa, jolloin työhön jää 64 s.

Jätä silmukat odottamaan puikoille tai siirrä ne langalle.

Neulo samoin toinen hiha.

LAHKEET


Luo sukkapuikoille 48 s (12 s/puikko). Neulo 2 o 2 n joustinta pyöröneuleena 8 cm. Laita kerroksen vaihtumiskohtaan silmukkamerkki.

Jatka sileää neulosta (kaikki silmukat koko ajan oikein). Lisää ensimmäisellä sileän krs:lla tasavälein 12 silmukkaa, (työssä nyt 60 s).

Tee sitten lisäykset lahkeen kummassakin reunassa (laita reunoihin merkit!) aina joka 10. krs:lla näin:

  • lisää 1 s kerroksen alussa 1. sukkapuikon 2. ja 3. silmukan väliin
  • lisää 1 s 2. sukkapuikon lopussa 2. ja 3. silmukan väliin
  • lisää 1 s 3. sukkapuikon alussa 2. ja 3. silmukan väliin ja
  • lisää 1 s  4. sukkapuikon lopussa 2. ja 3. silmukan väliin

Jatka näitä lisäyksiä kunnes lahkeessa on 100 s.
Tee sitten lisäykset vain lahkeen sisäreunan puolella aina 6. krs:n välein kunnes työssä on 116 silmukkaa. Jatka tarvittaessa ilman lisäyksiä kunnes lahkeen pituus resorin jälkeen on 40 cm. Päätä viimeisellä krs:lla haaran puolelta 8 silmukkaa, jolloin työhön jää 108 s.

Jätä silmukat odottamaan puikoille tai siirrä ne langalle.

Neulo samoin toinen lahje.

HAARAKOHTA, LAHKEIDEN YHDISTÄMINEN JA HAARAKAVENNUKSET


Aseta lahkeet rinnakkain, haarakohdat vierekkäin ja jatka työtä pyöröneuleena niin että kummankin lahkeen silmukat (108 +108 = 216 s) ovat työssä.
TÄRKEÄÄ: Laita merkit KE- ja KT-kohtiin ja myös kummallekin sivulle!

Huom. Koska tässä vaiheessa työn silmukat kiristyvät aluksi haarakohdalta, on hyvä jos saat työn ensin sukkapuikoille ja vasta muutaman kerroksen päästä pyöröpuikoille.

Neulo ensin 2 kerrosta kaikille silmukoilla ja aloita sitten haarakavennukset keskellä edessä ja keskellä takana.
Tee kavennus kahden keskimmäisen KE-silmukan ja kahden keskimmäisen KT-silmukan kummallakin puolella joka toisella kerroksella. Tee kavennukset 8 kertaa.
Työssä on kavennusten jälkeen 192 silmukkaa.
Alkaa vartalo-osan neulominen.

Huolehdi, että työssä on merkit KE:ssä, KT:ssä ja kummallakin sivulla!

VARTALO-OSA


Neulo ilman kavennuksia 4 cm. Nyt työ on napitushalkion alareunan korkeudella. Päätä KE-kohdalta 8 silmukkaa (napituskaitaleiden leveys). Silmukoita on nyt kaikkiaan 184. (Oikea etukappale 44 s, takakappale 96 s, vasen etukappale 44 s.)

Neulominen jatkuu kainalon korkeudelle asti edestakaisin kerroksin makkaraneuloksena: 5 krs sileää nurjaa, 5 krs sileää oikeaa, koko ajan vuorotellen.
Kun työssä on 8 kpl nurjia makkararaitoja, neulo vielä lopuksi 5 krs sileää oikeaa ja päätä tämän raidan viimeisellä krs:lla kummassakin kainalossa 8 silmukkaa (4 s sivumerkin kummaltakin puolelta).
Työhön jää silmukoita: oikea etukappale 40 s, takakappale 88 s, vasen etukappale 40 s.

HARTIAOSA, RAGLANKAVENNUKSET JA KAULUS


Yhdistä hihat mukaan työhön. Jatka makkaraneulosta.

Työn OP: neulo ensin oikean etukappaleen silmukat, neulo heti jatkoksi hihan silmukat, neulo sitten takakappaleen silmukat, sitten toisen hihan silmukat ja lopuksi vasemman etukappaleen silmukat. Laita merkit osien yhtymäkohtiin.

Neulo aina nurjan kerros ilman kavennuksia ja neulo jokaisella oikean puolen kerroksella raglan-kavennukset hihojen ja vartalo-osan liittymäkohdissa. Ks. ohje: Nauhakavennus


Jatka kaventamista kunnes kummassakin hihassa on jäljellä enää 2 silmukkaa. Huom. Tee viimeiset hihankohdan kavennukset niin että neulot kavennusnauhan neljää silmukat pareittain yhteen (jää 2 s).

Työssä on 48 silmukkaa (oikea etukappale 9 s, oikea hiha 2 s, takakappale 26 s, vasen hiha 2 s, vasen etukappale 9 s).

Neulo näillä lopuilla 48 silmukalla kaulus: jatka makkaraneulosta vielä 4-5 raitaa. Jos kaulus Neulo viimeiseksi 5 krs oikeaa sileää ja päätä silmukat löyhästi niin ettei reuna kiristä.

NAPITUSKAITALEET

Kaitale, johon napit tulevat
Poimi työn OP:lta toisesta etureunasta jokaisen makkaraneuloksen 5 krs:n kohdalta aina 3 silmukkaa.
Ks. ohje: Silmukoiden poimiminen neuloksen reunasta.

Neulo 3 o 3 n joustinta niin että joustimen nurjat silmukat tulevat makkaraneuloksen oikean sileän kohdalle ja joustimen oikeat silmukat tulevat makkaraneuloksen nurjan sileän kohdalle. Neulo 4 senttimetriä ja päätä silmukat työn oikealta löyhästi, samalla oikeat oikein, nurjat nurin neuloen.

Kaitale, johon tehdään samalla napinlävet
Poimi silmukat ja neulo kaitaletta 2 cm samoin kuin edellä.
Tee napinlävet, 5 kpl tasavälein joustinneuloksen nurjien silmukoiden kohdille. Ks. ohje: Napinlävet
Jatka kaitale valmiiksi samoin kuin ensimmäinen kaitale.

VIIMEISTELY

Ompele kainaloiden ja haarakohdan saumat. Ompele kaitaleiden alapäät päällekkäin paikoilleen. Tee kaikki ompeleet OP:lta vuoropistoin.

Päättele työn kaikki langanpäät nurjalle näkymättömiin.

Ompele napit paikoilleen.

Höyrytä haalari kevyesti, mutta älä latista tai avaa makkaraneulosta eikä myöskään joustinneuloksia!


© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!