* Sukkien koko? Mitat ja silmukkamäärät, kokotaulukko

sopiva-sukkakoko

OIKEA SUKKAKOKO?

  • Neulottujen sukkien oikea silmukkamäärä perustuu tiiviisti mitattuun jalkaterän ympärysmittaan. Kun ympärysmitta senttimetreinä on selvillä, lasketaan sitä vastaava silmukkamäärä neuletiheyden avulla.
  • Ei ole olemassa yleispätevää vastausta kysymykseen, montako silmukkaa on luotava miesten sukkiin tms., sillä jokaisella neulojalla on oma neulontakäsialansa eli eri ihmiset neulovat tiheydeltään erilaista neuletta vaikka lanka oli kaikilla sama ja puikot samanpaksuiset. Oikean vastauksen tarvittavaan silmukkamäärään saa vain koetilkusta mittaamalla ja laskemalla.
  • Jos et pääse mittaamaan käyttäjän jalkaa, hyvä apu sukkien oikean koon arvioinnissa on hankkia sen kokoisten kengänpohjalliset kuin arvioit hänellä olevan. Pohjallisista saat pituusmitan selville ja ympärysmitan arviointikin on helpompaa, esimerkiksi käyttämällä oheista sukkien kokotaulukkoa. Huomaa, että taulukossa jalkaterän ympärysmitat ovat 'niukkoja', jottei sukista tulisi liian väljiä - neule kun joustaa ja venyy käytössä.
  • Lisäksi sukkaneuleen silmukkamäärässä pitää ottaa huomioon neuloksen vaatima jaollisuus. Jos neulot 2 o 2 n joustinta, tulee silmukkamäärän olla 4:lla jaollinen tai jos neulot 1 o 1 n joustinta, tulee silmukkamäärän olla 2:lla jaollinen jne.
  • Onneksi neulos joustaa eikä sukan koon tarvitse olla millimetrintarkka!
    Käyttäjän mieltymykset myös ratkaisevat. Liian kapea, liian väljä tai liian lyhyt tai pahasti liian pitkä se ei tietenkään saa olla. Lapsille voi aina neuloa kasvunvaraa, mutta aikuisen sukan tulisi olla napakasti jalassa istuva.

TÄSTÄ ALKUUN SUKKIEN KOON JA SILMUKKAMÄÄRIEN MÄÄRITTELYSSÄ

  1. Mittaa tai arvio jalkaterän ympärys
  2. Neulo koetilkku
  3. Laske tilkusta neuletiheys
  4. Muunna jalkaterän ympärysmitan senttimetrit silmukkamääräksi
  5. Aloita sukan neulominen!

SUKKIEN KOKOTAULUKKO, MITAT JA SILMUKKAMÄÄRÄT

sukkien kokotaulukko

Alla on kuvia kengänpohjallisista. Niihin on merkitty kengän kokonumero ja mittanauhasta näet vastaavan jalkaterän pituuden senttimetreinä.


Teksti, valokuvat ja julkaisu Pirjo Sinervo; piirros Tuija Katavisto

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.