vhs

Kemikaalirajoitukset koskevat myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita

Kekseliäät kierrättäjät ovat
innovoineet uusia käyttötarkoituksia kahvipakkauksille, leipäpussin sulkijoille sekä muun muassa vinteillä lojuville VHS- ja C-kasettinauhoille. Myyjäispöydillä on nähty jos jonkinmoisia taidonnäytteitä, joissa kasettien nauhoista on virkattu, kudottu ja neulottu erilaisia esineitä ja koristeita.Kasettien nauhoista on valmistettu kaikenlaisia esineitä korvakoruista verhoihin ja lasinalusista ikkunakoristeisiin.

Tukes muistuttaa, että kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita koskevat samat kemikaalilainsäädännön rajoitukset kuin uusiakin tuotteita. Kierrätysmateriaaleja käyttäviä tekijöitä kiinnostavat materiaalit voivat sisältää terveydelle haitallisia aineita:

  • Vanhoista niiteistä, neppareista ja vetoketjuista voi liueta liikaa nikkeliä.
  • Vanhat kankaat voivat sisältää liian suuria pitoisuuksia atsovärejä tai palonsuoja-aineita.
  • Nahka voi sisältää liian suuria pitoisuuksia kromi(VI)-yhdisteitä.
  • Autonrenkaat, etenkin ennen vuotta 2010 valmistetut, voivat sisältää syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavia PAH-yhdisteitä.
  • Kumi- ja muoviosat saattavat sisältää PAH-yhdisteitä, joita ei saa olla enää 27.12.2015 jälkeen markkinoille saatetuissa kuluttajatuotteissa, jotka tulevat esim. suoraan ihokosketukseen.
  • VHS-nauhat ovat pehmeää muovia. Pehmentämiseen on voitu käyttää terveydelle haitallisia pehmittimiä. Nauhojen pintamateriaalina toimiva oksidi-kerros ja VHS-nauhoissa käytettävä liima voivat aiheuttaa korun tekijälle tai käyttäjälle oireita.

– Jos kierrätysmateriaaleja aikoo käyttää, kannattaa aina kysyä materiaalin valmistajalta tai toimittajalta, mitä aineita kierrätettävä tuote tai materiaali sisältää ja ottaa huomioon kemikaalilainsäädännön vaatimukset. Esimerkiksi autonrenkaista ei kannata tehdä koruja, koska materiaalia ei ole alun perinkään tarkoitettu ihokosketukseen. Sen sijaan kierrätettävästä tekstiilistä voi tehdä saman periaatteen mukaan uuden tekstiilituotteen, Elina Vaahtovuo (Tukes) sanoo.

 

Lähteet 20.4.2016: