Kuvien muuntaminen silmukkarakenteeksi tietokoneella


Tietokoneella voi mistä tahansa kuvasta tehdä silmukka-, pistokirjontarakennetta tai minkä tahansa muun "digitaalisen" käsityötekniikan rakennetta vastaavan kuvan. Toimenpide on tietysti mahdollinen myös kynallä ja ruutupaperilla, mutta tietokoneella se on moninverroin vaivattomampaa. Jos käytössä on neule- tai ristipistotöiden suunnitteluohjelma, on järkevä käyttää niitä. Niissä on kuvan muuntamiseen eli konvertointiin oma erityistoiminto.

Tavallisilla kuvankäsittelyohjelmillakin muuntaminen myös onnistuu, kunhan perehtyy käytössä olevan ohjelman keinoihin. Yksi yleisimmistä ohjelmista on Paint Shop Pro ja seuraavassa esitellään yksi tapa miten sillä tehdään muunnos silmukkarakenteeksi. Huomaa, että ohjelmistoista ilmestyy uusia versioita aika ajoin ja tämäkin ohje tehty kenties vanhemmalle versiolle kuin nyt käytössä oleva. Tarkoitus on kuitenkin opastaa sinua niin, että voit etsiä käytössä olevasta omasta ohjelmastasi - mikä se sitten lieneekin nimeltään - vastaavia toimintoja muunnoksen tekemiseksi!


Yleissääntöjä:

I  piirroskuvat ovat helpommin muokattavia kuin valokuvat

II pienikokoiset kuvat tuottavat onnistuneen lopputuloksen helpommin ja varmemmin kuin suuret
Suuresta kuvasta, jossa on paljon yksityiskohtia ja värejä, on vaikea muokata kohtuullisen kokoista ja värien lukumäärältä toteutuskelpoista silmukkakuvaa.


KUVAN MUUNTAMINEN SILMUKKARAKENTEEKSI PAINT SHOP PRO OHJELMALLA
Neuleessa, silmukoiden muodossa, on mahdotonta toteuttaa kovin pieniä yksityiskohtia. Kannattaakin jo muunnettavaksi tulevaa kuvaa valitessa etsiä yksinkertaisia muotoja tai yksinkertaistaa ja pelkistää kuvaa mahdollisimman paljon ennen varsinaista muunnosta silmukkarakenteeksi.

Alkuperäinen kuva, 3713 väriä:

cat-face

Tässä alkuperäiskuvassa värisävyjä on valtavasti, 3713 kappaletta ja niitä olisi mahdotonta toteuttaa neulomalla. Ensimmäinen toimenpide kuvan muokkauksessa on värimäärän pienentäminen jolloin kuva yksinkertaistuu toteuttamiskelpoiseen muotoon.

1. Kuvan pelkistäminen värimäärää vähentämällä:

cat-face-6-colors
Värimäärän voi pudottaa esim. kuuteentoista: Colors - valikosta Decrease Color Depth - 16 Colors tai kuten kuvassa 6 väriin X Colors -valinnalla.

2. Muunnosvaiheet:
PSP-ohjelmassa kuvaa käsiteltäessä täytyy olla käytössä 16 milj. väriä, jotta ohjelman kuvatehosteet (Effects) toimivat. Muuta nyt lukumäärä Colors - valikosta Increase Color Depth - 16 million Colors.

cat-face-muunnos

Valitse Effects- (Tehosteet) valikosta Texture Effects (Pintarakennetehosteet) ja sitten Mosaic - Antique (Antiikkimosaiikki).  

Etsi kokeilemalla sopivat säädöt ruudukolle Grid settings - Number of columns - (sarakkeiden määrä) ja Number of rows (Rivien määrä) joka samalla on tulevassa tekstiilituotteessa kuvion tarvitseman kerros- ja silmukkamäärä.
Mosaic - Settings (Mosaiikin ominaisuudet) on hyvä asettaa kuvan lukujen mukaisesti:
Tile opacity 100 (Osien peittävyys), Grout width 1 (Ruudukon viivan paksuus), Grout opacity 100 (ruudukon peittävyys)

3. Valmis käsityösuunnitelma, värisävyjä on 6 kappaletta:

cat-face-muokattu-valmis


Teksti, kuvat, julkaisu Pirjo Sinervo

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.