Esiliina kertoo muistoista

Esiliina kertoo muistoista

Esiliinoihin liittyy muistoja menneistä tapahtumista ja ihmisistä. Kollektiiviset esiliinamuistot näkyvät elävinä esiliinoihin liittyvissä sanonnoissa, joita yleisesti käytetään, vaikka esiliina konkreettisena vaatekappaleena ei omiin muistoihin liittyisikään. On roikuttu äidin esiliinan helmoissa, äidin esiliinan taakse on voinut piiloutua, nuorena on pyristelty irti esiliinan nauhoista, esiliinan helmaan on itketty surut ja töitä on tehty esiliinan helmat heiluen.

Jotkut esiliinamuistoista ovat puolestaan hyvinkin konkreettisia, kuten mummon esiliinan taskut, joista aina löytyi jotain kivaa. Esiliinan taskut ovat olleetkin mainioita kätköjä; esimerkiksi pipareiden reseptit ovat kulkeutuneet esiliinojen taskuissa kartanoista ja pappiloista muualle.

Kuvan pikkutytön essumekon kankaat ovat essun sielu, koska ne kantavat mukanaan merkityksiä: muistoja, tunteita, rakkautta ja välittämistä. Essuun on koottu muistoja tärkeistä ihmisistä ja asioista turvaksi ja tueksi päiväkodin aloittavalle 3-vuotiaalle. Etumuksen muovitettu frotee on muisto vauva-ajoista. Pallo- ja täpläkuvioiset sekä raidalliset kankaat muistuttavat hulvattomasta iskästä: kankaat ovat tähteitä iskän shortseista. Vaaleanpunasävyiset ja ruudulliset kankaat ovat mummin vanhoista verhoista. Ne muistuttavat mummista, joka osaa pysähtyä kuuntelemaan lapsen tärkeitä asioita. Vaaleansiniset ja -punaiset kukkakuvioiset kankaat kertovat omasta ja siskon huoneesta, koska ikkunoissa on samanlaiset verhot. Muumikankaat muistuttavat omasta sängystä ja niihin liittyy mukavia muistoja: lomamatkat Muumimaahan, leikit omalla muumitalolla, lukemattomat lukuhetket, lempeät muumivideot ja omat rakkaat pehmolelut. Eläinaiheiset hartiapalat, jotka on tehty keittiön ja olohuoneen verhokankaista, tuovat mieleen äidin ja kotoisen olon.

Äidin kanssa yhdessä suunnitellun esiliinan turva tuova merkitys konkretisoi, kun 3-vuotias ensimmäisen päiväkotipäivänsä jälkeen kertoi kokemuksiaan äidille: Se oli minusta niin kaunis. Sen helmat hulmusivat ihanasti, kun pyöri. Minulla ei ollut niin kova ikävä sinua, kun minulla oli essu päällä.

Teksti pohjautuu Savonlinnan maakuntamuseossa järjestettyyn Esiliina kertoo –näyttelyn aineistoon.

Tarja Kröger 5/2005, päivitetty 7/2016.

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.