Luontoaiheisen seinätekstiilin suunnittelu


SUUNNITELMA TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMISESTÄ TEKSTIILITYÖN OPETUSTUOKIOSSA -
LUONTOAIHEISEN SEINÄTEKSTIILIN SUUNNITTELU

Tekijä: Valonen Soili, 2004

Oppiaineet: käsityö

Opetusryhmä: opetusryhmän koko 10, luokka-aste 6.lk

Opetuksen tavoitteet
Opetustuokion tiedollisina tavoitteina oli Paint shop pro 6-ohjelman käytön alkeellinen oppiminen ja väriopin kertaaminen. Taidollisena tavoitteena oli yhden kuva-aiheen suunnitelmavariointi vain pieniä yksityiskohtia muuttamalla. Kasvatustavoite oli yhteisöllisyyden lisääminen. Paremmin ohjelmaa taitavat oppilaat auttavat heikompia osaajia. Opettajalle tunnit olivat myös haastavia. Omat kuvankäsittelytaidot ovat keskinkertaiset, joten yhdessä oppilaiden kanssa selvittelimme monta ongelmatilannetta.

Opetettava sisältö
Opetustuokio liittyi käsityön suunnitteluprosessiin. Suunnittelimme luontoaiheisen seinätekstiilin, johon sai käyttää pohjana netistä tallennettua kuvaa, mutta mahdollisuus oli myös vapaaseen sommitteluun.

Opetustuokion rakenne ja toimintatavat
Lähtökohtana oli kukka-aihe, jonka sai piirtää itse tai pohjana sai yhtä kolmesta opettajan valitsemasta kuvasta. Alussa kertasimme opettajajohtoisesti ohjelman peruskäyttöä ja siihen kuuluvia työvälineitä. Opettaja myös piirsi yksinkertaisen kukka-aiheen, jonka värejä ja muotoja yhdessä varioitiin. Katsoimme myös valmiin kuvan muuntamismahdollisuuksia.

Omaa kukkaa suunnitellessa sai käyttää kasvikirjoja apuna. Tietotekniikkaopastukseksi opettaja oli koonnut muutaman sivun ohjepaketin ohjelman mahdollisuuksista ja työvälineiden käytöstä. Opettajajohtoisen opetustuokion jälkeen kaikki pääsivät koneille tekemään omaa suunnitelmaa. Periaatteena oli, että jokainen auttaa toista, jos ongelmia ilmenee.

Tunti oli todella intensiivinen ja palautteen positiivisuus yllätti opettajan. Ajattelin oppilaiden tuskastuvan työskentelyyn, jos ongelmia ilmenisi. Oletus oli väärä. Kaikki jatkoivat innokkaasti koko kaksi tuntia. Toiveena oli saada jatkaa työtä myös seuraavalla tunnilla, mutta koulumme atk-tilat ovat pitkän varauslistan takana. Harras toiveeni onkin saada käsityöluokkaan omia koneita.

Opetustuokion toteutuminen
Opetus tapahtui kahdessa ryhmässä. Molemmille ryhmille aikaraja oli kaksi oppituntia. Kaikille pojille kuvankäsittely oli tuttua, jotkut jopa loistivat taidoillaan. Opetus tapahtui tietokoneluokassa niin, että viiden pojan ryhmä pääsi vierekkäisille koneille. Ajatuksena oli se, että taitavammat pojat neuvovat heikommin ohjelmaa hallitsevia oppilaita. Käytössämme oli Paint shop pro 6 -ohjelma. ATK-luokka on kirjaston yhteydessä, koneita on 15 ja opettajajohtoinen opetus on mahdollisuus suorittaa siirtoheittimellä. Puitteet ovat mielestäni todella hyvät.

Suunnitelma julkaistu alunperin Helsingin kaupungin opetusviraston intranetissä Mediakeskuksen toimesta.
Suunnitelma Käspaikassa-Punomossa tekijän luvalla.

 

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.