Eläinpäähineitä


Savonlinnan OKL:n opiskelijat tekivät syksyllä 2009
Vaatteet ja sisustustekstiilit -kurssilla ELÄINPÄÄHINEITÄ OKL:n draamaopetukseen ja kissapäähineitä opiskelijoiden Pekka Töpöhäntä -esitykseen Savonlinnan kaupunginkirjastoon.

Päähineisiin käytettiin erilaisia joustavia materiaaleja  ja tekoturkiksia sekä opettajan tekemää ”kypärämyssyn” kaavaa.

Opiskelijat suunnittelivat päähineeseen kiinnitettyjen korvien tms. koon, muodon ja kiinnityskohdat valitsemansa eläimen mukaan.


Kypärämyssyn kaavojen avulla voit suunnitella ja valmistaa erilaisia eläinpäähineitä lisäämällä yksityiskohtia, esimerkiksi korvat saumoihin.

Kypärämyssy on tehty aikuisen päähän sopivaksi, n. päänympäryksille 54 – 62 cm, mutta voit pienentää sitä tarvittaessa.  Kaavat ovat ilman saumanvaroja.

Päähine muodostuu neljästä kappaleesta, joten sen saumoihin on helppo kiinnittää halutun eläimen mukaan niin hiiren korvat kuin kanan helttakin.

Korvien tms. muodon ja koon suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota myös niiden mahdolliseen
- tukemiseen
- vanulla tms. täyttämiseen
- korvien sijoitteluun jne.

Päähine kannattaa toteuttaa joustavasta materiaalista ja ommella joustavalla ompeleella, esim. saumurilla tai ompelukoneen joustavilla ompeleilla. Mikäli korvat ovat liian paksut saumurilla ommeltavaksi, ne voi kiinnittää päähineeseen ompelukoneen avulla.

Kasvo-aukon ompelutavan voit suunnitella haluamallasi tavalla: opiskelijoiden tekemissä päähineissä käytettiin niin resoria, trikooreunaketta, muotokaitaletta kuin vuortakin (eli päähine voi olla kokonaan kaksinkertainen).  Mikäli materiaali on venyvää, myös pelkkä reunakäänne (eli yksitaitteinen päärme) on mahdollinen kasvo-aukossa.

Mikäli käytät kasvo-aukossa resoria tai leveää trikooreunaketta huomioi se päähinettä leikatessasi: poista kasvo-aukon kohdalta resorin leveyttä vastaava määrä, sillä muuten kasvo-aukko tulee liian pieneksi.

Resorin tai kaitaleen pituus on n. 2/3 tai 3/4 kasvoaukon reunan pituudesta materiaalin venyvyydestä riippuen.

Päähineen alareunaan voit ommella käänteen tai huolitella sen saumuriompeleella.

Opiskelijat lisäsivät päähineisiinsä myös muita osia: erivärisiä applikaatioita tai lisäpaloja, korvia, sarvia tms.
Kaavoja myös jaettiin useampaan osaan ja tehtiin päähineestä monivärinen.

KAAVAT (PDF): elainpaahine-kaavat
Kaavat ovat ilman saumanvaroja.WWW-toteutus, kuvat ja päähineen kaavat Minna Kaipainen

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.