Guatemalalainen huolinukke


Huolinuket ovat mayaintiaanien sukupolvia vanha perinne Guatemalan vuoristoseuduilta

Mieltä painavat asiat kerrotaan illalla yhdelle tai useammalle pienelle, käsin tehdylle nukelle, jotka laitetaan tyynyn alle. Yön aikana nukke kavereineen tekee parhaansa huolten lievittämiseksi. Huolinukke syntyy yksinkertaisista aineksista. Guatemalalainen käsityöläinen tekee nuken vartalon sitomalla yhteen pieniä puutikkuja tai vääntämällä sen ohuesta rautalangasta.

Nuket puetaan perinteiseen maya-asuun, miehiksi ja naisiksi

Vaatteet syntyvät kiertämällä ohutta lankaa rungon ympärille tai kangastilkuista askartelemalla. Vanhan tarun mukaisesti rasiassa tai pussissa on yleensä kuusi nukkea, kolme naista ja kolme miestä.

Auttavatko huolinuket oikeasti?

Auttavat ihan varmasti, ainakin jos uskot niihin. Jo huolen kertominen nukelle ja samalla itselle on huolen purkamista; annat huolelle selkeät kasvot, ja jo se voi helpottaa. Nukkejen kiinnostavuudesta kertoo se, että niiden tehosta keskustellaan runsaasti muun muassa netin keskustelupalstoilla. Kuten vahvoista ilmiöistä aina, kokemuksia on sekä puolesta että vastaan. Eräs suomalainen kirjoittaja kertoo näin:

Ostin kotiin rasiallisen guatemalalaisia huolinukkeja. Esikoiseni oli haltioissaan nähdessään tilkuista, langasta ja tikuista tehdyt pikkuruiset nuket. – Äiti, viekö tämä nukke oikeasti huolen pois? Kun mulla olisi yksi huoli, tyttö tiedusteli. Niinpä niin. Kaikki lapset huolehtivat ja pelkäävät joskus. Pelot valtaavat mielen helposti etenkin iltaisin nukkumaan mennessä huolinuket voivat auttaa niiden käsittelyssä. Pienet tikku-ukot vain tyynyn alla auttavat sietämään ikävää tunnetta ja luottamaan siihen, että usein yön yli nukkuminen helpottaa. Pahasta olosta voi selvitä. Huomenna kaikki voi olla jo paljon paremmin.” (www.vantaanlauri.fi/arkisto/2007-11-01/ anna_huolinuken_murehtia_puolestasi - Huom. Tätä ei löydy enää verkosta)


Virkattu huolinukke
Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.