* Huivien suunnittelu

Perussanakirja: huivi vars. naisten pään, kaulan t. hartioiden suojana käyttämä neliömäinen t. pitkänomainen kangaskappale, liina. Kaula-, hartiahuivi. Huivi kaulassa, hartioilla. Panna huivi päähänsä.
valepatenttihuivi
huivinperusmalli
Huivin ehdoton perusmuoto on suorakulmio. Suunnittelun peruskysymyksiä on ratkaista miten pitkä ja miten leveä huivista tulee

Huivi, jos mikä, on helppo ja kuitenkin monipuolinen neule! Malli, huivin muoto ja neulostyyppi voi olla melkein millainen vain, oman maun ja taitojen mukaan.
Vaativankin työn toki huivistakin saa, jos niin haluaa! Eikä oikeastaan mitään ohjetta tarvita. Jokainen, joka osaa neuloa silmukoita, osaa tehdä huivin "omasta päästään".

kolmiohuivi
Kolmio on hyvin suosittu huivin muoto.
huivisuunnitelma
Huivisuunnitelma. Keski miten tätä käytettäisiin!

SUUNNITTELU
Huivin käyttötarkoitus on tärkein lähtökohta suunnittelulle. Se antaa pohjan materiaalivalinnalle, väritykselle, koolle, muodolle...

MATERIAALI
Huivin materiaaliksi käyvät kaikki langat, joita yleensäkin neuleissa käytetään. Villa on talvisen, lämmittävän huivin ykkönen. Herkkäihoiselle langan tulee olla erityisen pehmeää eikä villa käy tietenkään villa-allergikolle. Ihan yksinkertainen perushuivikin saa näyttävyyttä kun lanka on ilmeikäs.

MUOTO?
Muoto voi olla monenmoinen. Tavallisin perusmuoto on suorakulmio. Miten leveä ja miten pitkä huivista tulee, se vaikuttaa myös työmäärään. Huivin kokoa voi havainnolstaa itselleen mittailemalla ja sovittamalla valmiita huioveja tai tekemämällä huivista kaavan luonnollisessa koossa. Hyvän sovituskaavan saa kuitukankaasta, mutta paperi tai kaavamuovikin käy.

Ks. Huivi-ideoita suunnittelijalle

MITKÄ NEULOKSET SOPIVAT HUIVIIN?

Mikään neulostyyppi ei ole poissuljettu, mutta jos halutaan, että huivi ei rullaudu reunoiltaan, sileäneulos kannattaa unohtaa.
Ks. Neulokset

MISTÄ REUNASTA ALOITAN?

Tavallisesti suorakulmainen, pitkänmallinen huivi neulotaan kapeampaan eli leveyssuuntaan, kerros kerrokselta päästä päähän.
Muun mallisissa, esim. kolmiohuiveissa, työn neulomissuunta kannattaa valita neulostyypin ja omien mieltymysten mukaan. Onko järkevämpää - tai mukavampaa - kaventaa vaiko leventää? Jos kolmion aloittaa kärjestä, voi koon määritellä lopullisesti vasta työn edetessä! Huivin voi tietenkin neuloa myös tilkuista!

neliot
bonchohuivi
Mikäs huivi tämä on??? Huivi + huivi ja tässä on ponco!

Teksti, valokuvat ja julkaisu Pirjo Sinervo, piirrokset Tuija Katajisto
Päivitetty 7/2016

Tallenna

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.