Käsityöterveiset Lempeän koulusta


Käsityöterveiset Lempeän koulusta


Lempeän koulu sijaitsee kauniin Tornionjoen rannalla, Pellon kuntakeskuksesta noin seitsemän kilometriä pohjoiseen.
Pello on Pohjois-Suomessa, Ruotsin rajalla. Rovaniemelle on sata kilometriä ja Ylläkselle, Kolarin kuntaan, 70 kilometriä. Asukkaita kunnassa on noin 5000.
Koulumme on kolmiopettajainen. Oppilaita tällä hetkellä 54. Koulu on nimensä mukaan lempeä ja lämmin kasvupaikka oppilaille ja opettajille.

Käsityön opetus (3.-6.lk:lla) on toteutettu kolmessa sekaryhmässä. Yhdellä opettajalla on kerralla noin 10 oppilasta. Oppilasryhmät pysyvät samoina läpi koko lukuvuoden, mutta oppilaat vaihtavat opetusryhmiä 5-7 viikon välein. Työskentelytapa on käytössä ensimmäistä vuotta. Tämän hetkiset kokemukset sekä oppilailta että opettajilta, ovat positiivisia tällaisesta järjestelystä.

 

HUOVUTUS
oppilaat valmistivat kehykset teknisissä töissä - kovalla puolella -  ja pehmeällä puolella, tekstiilityössä, huovutimme aluksi vapaan kuvion. Työn kuivuttua lapset alkoivat suunnitella, mitä kuvio voisi esittää. Kuvion kokoamisessa apuna käytettiin villalankaa ja pistoja (hiiri ja omena) tai nappeja (mörkö).

 
KANKAANPAINANTA
Kankaanpainannassa meillä oli tekniikkana tuputtaminen. Tyynyn pohjakangas tuputettiin vapaasti eri väreillä. Tyynyn keskikohtaan ommeltava merkki tai tasku tuputettiin sapluunaa apuna käyttäen. Sapluuna valmistettiin itse kontaktimuovista.

 
KEHYSKUDONTA
Kehyskudonta toteutettiin samoin periaattein kuin huovutustyöt: kovalla puolella, teknisessä työssä, tehtiin kehykset ja tekstiilissä, pehmeällä puolella kudottiin taulu.
Taulun aiheen sai suunnitella itse. Kuvio kudottiin ohjekuvan mukaisesti eri väreillä. Lopputulos ei aina vastannut alkuperäistä suunnitelmaa. Autosta piti alkusuunnitelman mukaan tulla pommi. Keltaisesta ilmapallosta aurinko.
- Niin, tämä lienee käsitöiden tekemisen rikkaus.

---

"Olen käsitöihin erikoistunut luokanopettaja Pohjois-Suomesta.
Työskentelen tällä hetkellä Pellon kunnassa, Lempeän kolmiopettajaisella koululla.
Käytän ahkerasti Punomon sivuja ideoidessani käsitöiden aiheita.
Olen saanut hyviä ideoita ja vinkkejä.
Suuret kiitokset!"

Terveisin Minna Romakkaniemi 2005

 

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.