Kokoon taitettavat kangaspuut


Opettajien vastauksia kysymykseen pystykangaspuista

KYSYMYS
Haluaisin tietoa kokoontaitettavien kangaspuiden ominaisuuksista - mitkä ovat hyvät ja huonot puolet? Ja millaiset kutomisominaisuudet niillä on?
Kiitos jo etukäteen vastauksista!
Minna Rautiainen

1. VASTAUS
Tässä vähät kokemukseni:
Puut yleensä kevyempiä, eivät sovellu erityisesti maton kutomiseen, kaikkeen muuhun kyllä. Kokoon taittaminen ainakin Normalon puissa vaatii kaverin, eivätkä puut sittenkään mene kovin paljon pienemmiksi. Muilla voi olla helpompia systeemejä.
Anna Alaranta

2. VASTAUS
Minulla on myös vähän kokemuksia kokoontaitettavista kangaspuista. - Liian kevyet - lointa ei saanut kunnolla kiristettyä, kun puut antoivat jotenkin periksi - eikä ne kauhean pieneen tilaan menneet. Omien kokemuksieni perusteella en suosittele.
Heljä Kuusisto

3. VASTAUS
Minulla on kokemusta lähinnä Toikan kokoon taitettavista puista. Olen käyttänyt niitä käsityökeskuksessa hätävarana pannunalusloimien ym. ns. "keveiden loimien" kutomisessa, kun isot puut ovat kaikki olleet käytössä. Yllättävän sitkeästi ovat isompikokoisetkin naiset kutoneet niillä...

Aluksi itselläni meni kyllä hermot ko. puiden kanssa, syynä ainoastaan se, että olin aina työskennellyt jykevien isojen kangaspuiden parissa.

Eli kannattaa muistaa aina se, että jos haluaa pienet puut, myös puiden paino on silloin pienempi ja tukevuus on aivan toista kuin suurten puiden.

"Keveiden loimien" kutomiseen (ei mattoloimien) kokoon taitettavat puut ovat paikallaan, samoin jos säilytystilaa ei ole paljon (Toikan puut mahtuvat esim. vaatehuoneeseen taitettuna).

Pystykangaspuita on hankittu paljon kerrostaloasuntoihin ja esim. lapsien on helpompi kutoa pienemmillä puilla, myös hinta on huokeampi kuin isoissa puissa. Jos puut "antavat periksi", saattaa kutojalla olla unohtunut laittaa pari (kutomisen ajaksi tarkoitettua) tukipulttia paikoilleen puiden sivupuiden alaosaan (tai puut ovat niin vanhat, ettei kyseistä tukisysteemiä niissä vielä ole?).

Kaikesta huolimatta, jos rahaa ja tilaa on, niin suosittelen hankkimaan "oikeat kangaspuut". Jos ei edellisiä seikkoja ei ole, ovat kokoon taitettavat puut seuraava hyvä ja suositeltava vaihtoehto.

Ystävällisin terveisin kankaankudonnan tulevaisuudesta huolestunut alan ammattilainen
Outi Arbelius
tekstiilialan artenomi AMK

 

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.