Pöytäkangaspuut: Kuvia kudontatöistä ja -kokeiluista


Etusivu
Mitä kudonta on?
Pöytäkangaspuut
Kudontatyön suunnittelu
Sidokset
Loimen laittaminen pöytäkangaspuihin
Kutominen
Kuvia
Vinkkejä

Harmaa kaulaliina

Harmaa kaulaliina on melko lyhyt, jolloin se ei vie liikaa tilaa takin alla. Punaiset raidat piristävät harmaata kaulaliina.

Se on toteutettu muista töistä jääneistä jämälangoista. Langat eivät ole keskenään samanmerkkisiä, mutta koska ne ovat suurinpiirtein samanpaksuisia, ne soveltuvat hyvin samaan työhön.

Harmaan kaulaliinan sidos on toimikas ja kaulaliinan päissä on kierretyt hapsut.

harmaa_kaulaliina   harmaa_kaulal2


Valkoinen kaulaliina

Valkoinen kaulaliina näyttää ihanan pehmeältä ja lämpimältä. Sen loimi on 100% villaa ja kude pörröistä tekokuitulankaa. Pörrölangasta kutomalla saa vähällä vaivalla elävännäköistä pintaa.

Kaulaliinan sidoksena on palttina. Pörröisellä langalla kutoessa ei sidoksella ole niin suurta merkitystä, koska pörrölangasta sidos ei erotu kovin hyvin.

Valkoisen kaulaliinan päissä olevat hapsut on sidottu hevosenhäntäsolmuilla.

valk_kaulaliina   valk_kaulal2

Pörrölangalla kudotusta tekstiilistä sidos ei erotu paljoakaan.

kaulaliinalahelta   valklanka


Kirjava kaulaliina

Kirjavassa kaulaliinassa vuorottelevat seitsemän eri väriä. Kutakin väriä on loimessa yksi 4 cm:n levyinen raita. Kuteessa vuorottelevat samat värit samassa järjestyksessä 4 cm:n raitoina.

Kirjava kaulaliina on sidokseltaan toimikasta ja materiaalina on 100% villalanka.

Kaulaliina on pituudeltaan lähes 2 metriä ja leveydeltään 35 cm, jolloin sen voi kietoa kaulaan monella eri tavalla. Koska kaulaliina on leveä, sitä voi tarvittaessa pitää huivina päässäkin.

kirjava_kaulaliina   kirjava_kaulal2


Ryijy

Pieni ryijy on kudottu kalalankaloimeen. Pohjakuteena paksu mattolanka, ryijynukat ovat neuletyöstä ylitse jäänyttä villalankaa.

ryijy2


Poppanatabletti

Poppanan kutominen onnistuu pöytäkangaspuillakin mainiosti, vaikka poppanasta ei helposti saakaan kudottua aivan yhtä tiukkaa kuin suuremmilla kangaspuilla, joilla kude on helpompi lyödä tiukkaan.

Poppanaa voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin perinteisesti pöytäliinana. Poppanakuteella kudotusta kankaasta voi esimerkiksi ommella monenlaisia tuotteita.

poppanatabletti


Kuvia kudontakokeiluista

Poppanakokeilu 1

Tässä kokeilussa on kudottu kalalanka loimeen poppanakuteella. Ruskeaan raitaan on tehty koristekuvio poppanakudetta pujottamalla. Samaan tilkkuun on kokeiltu myös hapsujen solmimista. Hapsuissa on solmittu ensin neljä lankaa merimiessolmulla yhteen, sitten kahdeksan lankaa hevosenhäntäsolmulla yhteen. Kahdeksan langan niput on vielä jaettu kahtia ja saadut neljän langan niput on solmittu muutaman sentin päästä edellisistä solmuista viereisen nipun kanssa yhteen hevosenhäntäsolmulla.

poppanakok1

 
Poppanakokeilu 2

Poppanaa elävöittämään voi kudonnan aikana pujottaa vaikka paperinarun palasia. Tässä kokeilussa paperinarun päät on jätetty kudonnan aikana näkyville ja levitetty työn valmistuttua.

poppanakok2


Kuvia sidoskokeiluista

Sidoskokeilu 1

Tämä kokeilu on tehty pahvin palasen ympärille kiedottuun kalalankaloimeen, jonka tiheys on 2 lankaa senttimetrillä. Paksua villalankaa olevat kudelangat on pujotettu neulan avulla. Vihreällä kudottu osa on toimikasta, sinisellä on kudottu kudevaltaista pomsia.

kokeilu1

 
Sidoskokeilu 2

Tämä kokeilu on tehty pahvinpalan ympärille kierrettyyn loimeen pujottamalla kudelangat neulan avulla. Kokeilu on toteutettu villalangalla, tiheys on 4 lankaa sentillä. Palttina-sidoksella on pujoteltu raitoja yksiväriseen loimeen.

kokeilu2

 
Sidoskokeilu 3

Näistä kokeiluista näet helposti, kuinka loimen ja kuteen tiheys vaikuttavat kankaan ulkonäköön. Alla olevassa vasemmassa kuvassa loimen ja kuteen tiheydet ovat
4 lankaa senttimetrillä, oikeanpuoleisessa kokeilussa tiheys on 2 lankaa senttimetrillä.

kokeilu3

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.