Laskosverho


« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


9.7 Laskosverho

Keittokomerossa oleva pieni ikkuna tarvitsee verhon. Siihen tehdään laskosverho, jonka laskokset asettuvat porrasmaisesti kuvan mukaan.

 

a) Valmiin verhon leveys on 50 cm ja pituus 103 cm. Verhossa on ylhäällä 3 cm:n kiinnitysvara. Laskosverhossa on molemmissa reunoissa renkaat. Renkaiden läpi kulkee nyöri, joka kerää verhon oikeaan muotoonsa ylös. Valmiissa verhossa nyörit ovat verhon toisella sivulla. Vastakkaisen sivun nyöri kulkee ohjataan yläreunan renkaiden avulla haluttuun reunaan. Kuvassa on hahmotelma nyörien kulusta verhon nurjalla puolen.

Piirrä verhon nyöritysrenkaiden sijoittelun pienoiskaava sopivassa mittakaavassa. Aloita selvittämällä kuinka monta laskosta ensimmäisen kuvan verhossa on ja montako rengasta ne tarvitsevat. Jatka laskemalla renkaiden välien pituudet, kun jokaisesta laskoksesta ja lopun suorasta osasta tulee verhon ylös vedettynä näkyä yhtä paljon. Kun verho on vedetty ylös, kaikki renkaat ovat samassa pisteessä.

b) Usein laskosverhoissa rengasparien välit ovat tuetut ommellulla laskoksella tai jäykällä kepillä ja myös helma on tuettu kepillä. Tässä on valittu niin laskeutuva kangas, että verhon uskotaan asettuvan kauniisti ilman lisätukea. Verho ripustetaan yläreunastaan sileäksi pingotettuna. Yläreunan jäykän kiinnityksen tukevoittamiseksi varataan päärmeeseen 6 cm. Alareunaan tehdään samanlainen päärme, että se olisi raskas ja auttaisi verhon laskeutumisessa. Myös verhon sivuihin ommellaan ulkonäön vuoksi päärmeet, joiden sisävara on koko päärmeen levyinen. Renkaat on kätevä ommella päärmeisiin. Varataan sivupäärmeisiin 4 cm molemmissa sivuissa.

Paljonko verhoon tarvitaan kangasta? Oletetaan, ettei kangas kutistu pesussa.

c) Nyöriä tarvitaan molempiin reunoihin alimmasta renkaasta ylös asti. Toinen nyöreistä kulkee verhon reunasta reunaan. Lisäksi on otettava huomioon tarttumavara (50 cm), joka on vapaan verhon sivulla silloin kun verho on alhaalla.

Paljonko verhoon tarvitaan nyöriä?

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.