Luonnonväreillä värjääminen


« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


1.10 Luonnonväreillä värjääminen

Luonnonväreillä värjättäessä tarvitaan kuivattuja koivunlehtiä kaksi kertaa kuivan värjättävän langan paino. Pentti värjää sukkalangat eli 100 grammaa villalankaa.

a) Paljonko hän tarvitsee kuivattuja koivunlehtiä?

Pentti tietää samasta värikasvista saatavan värin muuttuvan metallikäsittelyssä, jota kutsutaan puretukseksi. Puretus voidaan tehdä ennen tai jälkeen värjäyksen. Hän kokeilee esipuretusta alunalla ja jälkipuretusta raudalla, sekä purettamatonta väriä. Hän jakaa langan värjäystä varten neljään yhtä suureen vyyhtiin, joista puretetaan kaksi alunalla ja yksi jälkipuretetaan raudalla.

b) Paljonko Pentti tarvitsee alunaa? Alunaa käytetään 15 % langan painosta.

c) Paljonko Pentti tarvitsee rautasulfaattia? Rautasulfaattia käytetään korkeintaan 10 % langan painosta.

d) Arvioi Pentiltä värjäykseen kuluva aika. Alunapuretus kestää 1,5 tuntia, tänä aikana voi keittää väriliemen vuorokauden verran liotetuista kuivatuista lehdistä. Lankojen kuumentamiseen väriliemessä kuluu tunti. Rautapuretus kestää 10 minuuttia. Langat on myös vähintään kasteltava, mutta mielellään pestävä ennen värjäystä. Värjäyksen jälkeen langat on ainakin huuhdeltava hyvin, jotta lankoihin ei jäisi viimeistelyaineita. Suositeltavinta olisi pestä langat värjäyksen jälkeen, jotta ne puhdistuisivat kunnolla.

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.