OMPELE JOUSTAVIA Joustavat kankaat: trikoo, collage, resori


 

JOUSTAVAT KANKAAT

Joustavat kankaat valmistetaan neulomalla neuloksiksi, jotka muodostuvat toisiinsa sitoutuvista silmukoista. Neulokset eivät juurikaan purkaannu reunasta pesuissa, minkä vuoksi kevytkin huolittelu riittää, tai vaatteeseen voi jättää jopa raakareunoja eli täysin huolittelemattomia reunoja. Rakenteensa vuoksi neuloksen reuna kuitenkin rullaantuu pesuissa. Huolittelu estää rullaantumisen. (Ks. esipesu.)
Rakenteen lisäksi joustavan kankaan ominaisuuksiin vaikuttaa materiaali.
 
Yleisimpiä materiaaleja joustavissa kankaissa ovat:
 • Puuvilla on luonnonkuitu, jota saadaan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillan ominaisuuksia ovat hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuminen, hyvä märkälujuus ja hyvä pesukestävyys. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu ja sitä on helppo värjätä. Puuvilla kutistuu herkästi. 
 • Elastaanin tunnetuin kauppanimi on Lycra. Elastaani on synteettinen kuitu, joka on erittäin joustavaa. Se venyy kolme kertaa oman pituutensa ja palautuu takaisin alkuperäiseen pituuteensa, ilman että venähtää. Tästä syystä sitä käytetään paljon sekoitteena muiden kuitujen kanssa, jotta kankaaseen saadaan joustoa. Elastaania sisältäville kankaille ei suositella silitystä eikä huuhteluaineen käyttöä, muuten elastaani menettää kimmoisuuttaan.
 • Polyesteri on paljon käytetty synteettinen kuitu, joka soveltuu moniin käyttötarkoituksiin. Se on luja, rypistymätön, nopeasti kuivuva eikä kutistu. Sitä käytetäänkin sekoitteina erityisesti villan, puuvillan ja viskoosin kanssa.
 • Merinovilla on peräisin merinolampaista. Niistä saatava villa on ns. alusvillaa, joka on hienoa, kiharaa ja pehmeää. Villakuidut ovat pidempiä ja ohuempia, kuin normaalissa villassa. Kuidun kiharuuden ansiosta valmiiseen kankaaseen jää ilmataskuja, mikä lämmittää tehokkaasti. Merinovilla ei myöskään kutita samalla tavoin, kuin normaali villa. Merinovillalla on tavallisen villan tavoin hyvä kosteuden imukyky, lämmittävyys ja joustavuus.
 • Viskoosi on selluloosapohjainen muuntokuitu, joka valmistetaan erityisellä kehruumenetelmällä. Kuidun rakenteeseen voidaan vaikuttaa kehruuvaiheessa, jolloin kuitua voidaan valmistaa käyttötarkoituksen mukaan. Viskoosilla on puuvillaa heikompi lujuuskestävyys, mittapysyvyys ja oikenevuus. Viskoosi myös imee kosteutta enemmän kuin puuvilla. Viskoosin märkälujuus on huomattavasti heikompi, kuin kuivalujuus.
 • Modaali valmistetaan samalla tavalla kuin viskoosi ja sillä on paljon samoja omaisuuksia. Modaali on kuitenkin hieman lujempaa, sen venymä ja kosteudenimukyky pienempiä.Trikoo on ohutta, laskeutuvaa ja hyvin joustavaa kangasta. Trikoo vastaa rakenteeltaan käsinneulottua sileää neuletta. Kankaassa on kaksi erilaista puolta, joista toisella näkyy oikeat silmukat ja toisella nurjat silmukat. Trikoo joustaa erityisesti poikittaissuunnassa ja sen reunat rullautuvat helposti. Materiaalista sekä valmistajasta riippuen trikoota myydään myös nimellä jersey, single ja sileä neulos.

Erilaisia trikoolaatuja:
 • Puuvillatrikoo: 100 % puuvillaa sisältävä trikoo. Joustaa elastaanitrikoota vähemmän. Huomioi neulan valinta.
 • Elastaanitrikoo tai jersey: puuvillasekoitekangas, jossa on yleensä elastaania 4-8 %. Yleisimmin myyty trikoolaatu, joka joustaa ja palautuu hyvin.
 • Viskoositrikoo: puuvilla-viskoosisekoitekangas. Kauniisti laskeutuvaa, ohutta trikoota.
 • Digitrikoo: nimi viittaa kankaan kuosin painotekniikkaan, jolla saadaan lähes valokuvamaista painojälkeä. Materiaali on tyypillisesti elastaanitrikoota.College on sileäneuloksen kaltaista neuletta, jonka tunnistaa nurjalla puolella kulkevasta ylimääräisestä vuorilangasta. Oikealla puolella näkyvät oikeat silmukat. Vuorilanka tekee collegesta trikoota paksumpaa ja kestävämpää. Collegea kutsutaan myös nimellä svetarineulos ja vuorineulos. Paksuutensa vuoksi college sopii erityisesti paitoihin, huppareihin ja housuihin.

Erilaisia collegelaatuja:
 • Puuvillacollege: kokonaan puuvillasta valmistettu college.
 • Harjattu tai nukattu college: college, jonka nurja puoli on harjattu auki.
 • Joustocollege: elastaani-puuvilla sekoitekangas, joka elastaanin ansiosta on hyvin joustavaa. Joustocollege on yleensä myös tavallista collegea ohuempaa ja laskeutuvampaa.
 • Farkkucollege: nurjalla puolella kulkeva vuorilanka on eri väristä muun kankaan kanssa. Denim-tyylinen ilme syntyy vuorilangan pilkottaessa oikealta puolelta.

College
Harjattu college
Resori on tyypillisesti puuvilla-elastaanisekoitekangasta, jonka neulosrakenteessa vuorottelee oikeat ja nurjat silmukat. Rakenteensa vuoksi resori on tukevaa ja joustaa erittäin voimakkaasti sivuttaissuunnassa. Resoria kutsutaan myös nimellä joustinneule ja ribbineule. Myös muita yhdistelmiä saatetaan käyttää, esimerkiksi ribbiresori.
Resoria käytetään esimerkiksi kanttauksessa, sekä hihansuun ja lahkeiden resorihuolittelussa sekä vyötäröllä kuminauhan sijaan. Resori tekee vaatteen reunasta tukevan, mutta kuitenkin joustavan.
Resorilaatuja on erilaisia riippuen esimerkiksi elastaanin määrästä, valmistustavasta ja oikean ja nurjan silmukan vaihtelun rytmistä. Resoria myydään sekä tuubina että aukileikattuna. Aina näitä tietoja ei kuitenkaan ole mainittuina.
Joustavien kankaiden valikoima on laaja ja materiaaleissa sekä valmistustavoissa on paljon variaatiota. Myös kankaiden kauppanimissä on kauppakohtaisia eroja. Alla joitakin paljon käytettäviä joustavia kankaita.
 • Joustofrotee: tyypillisesti puuvilla-polyester sekoitekangas, jossa neuloksen pinnalla kulkee ylimääräinen lanka, muodostaen neuleen pintaan lenkkejä. Käytetään vaateompelussa ja kestovaipoissa, soveltuu myös esimerkiksi pyyhkeisiin ja saunatakkeihin.
 • Velour: neulos, jonka pinnalla on lenkkejä muodostava lanka, kuten joustofroteessa. Velourissa lenkit on leikattu tai hiottu auki, mikä tekee pinnasta samettimaisen. Materiaalina yleensä puuvilla tai puuvilla-polyester. Käytetään erityisesti lastenvaatteissa.
 • Interlock: neulos, jossa molemmat puolet ovat samanlaisia. Kangas on joustavaa ja laskeutuvaa. Käytetään vaateompelussa.
 • Fleece: voimakkaasti nukattu, yleensä keinokuituinen neulos. Fleecen materiaali on yleensä polyesteria tai polyamidia, mutta markkinoilta löytyy myös puuvilla- ja merinovillafleeceä.  Käytetään esimerkiksi pusakoissa ja välikerrosvaatteissa.
 • Merinovilla: Tyypillisesti interlock neuloksista ja siis voimakkaasti venyvää, merinovillasta valmistettua neulosta. Käytetään esimerkiksi neuletakkeihin, asusteisiin ja välikerrosvaatteisiin.
 • Lycra: Keinokuituinen, joustava kangas. Käytetään esimerkiksi urheiluvaatteisiin ja uimapukuihin.

Joustofrotee
Velour


Linkit ja lähteet:

⇑ TAKAISIN ALKUUN

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.