Ryijy ja sen hoitaminen

"Ryijyn paras ripustuspaikka kotona on mahdollisimman varjoisa seinä, sillä auringonpaiste tai kirkas päivänvalo vahingoittaa lankoja ja haalistaa värejä. Myös loistelamput ja halogeenilamput ovat erittäin haitallisia tekstiileille. Tavallisen hehkulampun valo on kaikkein turvallisinta. Valon aiheuttamat vauriot ovat peruuttamattomia, joten ennaltaehkäisy on parasta hoitoa.

Tavallisessa puhtaassa huoneilmassa ryijy säilyy pitkään puhtaana, joten tekstiilin vuosihuolloksi riittää säännöllinen, mutta kevyt pintapuhdistus imuroimalla. Voimakkaampia puhdistusmenetelmiä, yleensä vesipesua, tarvitaan harvakseltaan, esimerkiksi 10 - 20 vuoden välein, jos vielä silloinkaan.

Seinälle ripustetun ryijyn nukkapintaan tarttuu ilmassa liikkuva pöly ja varsinkin kaupunki-ilmassa oleva nokipitoinen lika. Lika alkaa ensimmäiseksi erottua vaaleasävyisten nukkalankojen päissä. Erityisesti ryijyn yläosa ja sivut saattavat mustua. Nokilikaa tarttuu ryijyn pintaan myös takkahuoneissa ja muissa uunilämmitteisissä tiloissa."
- Teksti Suomen käsityön museo

Lue lisää ryijyn hoitamisesta Suomen käsityön museon julkaisuista:

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.