Ryijyt - Villa vie -projekti


Tämä on yksi Villa vie- projektin osatoteutus »


Kahdeksannen luokan valinnaisryhmä suunnitteli ja kutoi pienet taidetekstiilit
Sidoksena kudontakehyksessä oli palttina, loimena 9-säikeinen kalalanka ja kuteena kahta eri paksuista suomenlampaanvillalankaa. Kuvioinnissa toteutettiin geometrisia muotoja värinvaihdon, helmipoiminnan, kiertopujotuksen ja ryijynukan keinoin.Olen kutonut joskus pienenä minikangaspuilla, jotka olin saanut lahjaksi. Kutominen vaikutti aluksi monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi se oli aika helppoa. Kuviot olivat kivoimpia tehdä. Käytin työssäni ryijynukkaa ja helmi-poimintaa. Päätteleminen oli työn ikävin vaihe, sillä se vei kauheasti aikaa. Kylläkin riippuu aivan päättelytyylistä.
Villalanka oli mukavan paksua ja helppoa käsitellä. Siitä sai vaivatta tehtyä erilaisia pintoja ja kuvioita. Ainut miinuspuoli oli että villa haisee lampaalle.
Opin uudestaan kutomaan kangaspuilla sillä olin jo ihan unohtanut sen taidon.
Haluaisin oppia että mihin eri käsitöihin villaa voi käyttää. M.NEn ole ennen kutonut mitään. Minua kiinnosti kutominen toisesta luokasta lähtien. Kävimme museossa ja näin miten madot kudotaan. Olin aina halunnut kokeilla, mutta mahdollisuus tuli vasta nyt, kahdeksannella luokalla. Aluksi kutominen tuntui kivalta, mutta siihen kyllästyi nopeasti, koska työssä tehdään samaa asiaa koko ajan. Kivaa se kyllä oli, mutta jokaiseen asiaan kyllästyy joskus, minä kyllästyin tähän turhaan nopeasti. Viriöiden vaihto unohtui aina välillä, mutta sen kuomasi heti, sillä työ lähtee ikään kuin purkaantumaan, jos viriötä ei vaihda. Villa oli yllättävän pehmeää ja mukava käsitellä. Sen tuoksu oli vahvaa, kun sen otti uutena pussista ulos. Se oli hyvin taipuisa ja helppo käsitellä. Tämän työn aikana opin, ettei kyseistä työtä ole yhtä helppoa tehdä, kuin miltä se näyttää. Opin tietysti tekniikan, miten työtä tehdään ja tutustuin erilaisiin kuvioihin. Työn koristamiseksi tein siihen reunukset. Siinä opin miten villaa ommellaan ja millainen siitä tule,  kun sen on ommellut esim. kankaaseen.  A.TEn ole aikaisemmin kutonut mitään aidoilla kangaspuilla, mutta olen joskus pienenä ”harjoitellut” kaupasta ostettavilla pienillä leikki kangaspuilla. Kutominen oli helpompaa, kuin olin aikaisemmin ajatellut sen olevan. Mutta se oli hiukan turhauttavaa koko ajan pujottaa lankaa edestakaisin, ja sitten vaihtaa viriö ja kiristää.

Villalla on helppoa kutoa, se oli kestävää ja muutenkin sillä oli kiva tehdä. Villa oli kivan tuntuista, hiukan karheaa joten sitä oli helppo käsitellä. Työn aikana opin uusia tekniikoita ja kärsivällisyyttä. Helpoimpia kudonta tapoja olivat helmipoiminta ja tavallinen kudonta.

Haluaisin vielä oppia uusia tekniikoita ja uusia malleja joita voisi kutoa.  H.MKutominen oli aluksi työlästä, mutta kun siihen tottui, se oli ihan mukavaa. Joskus tosin langat alkoivat vilistä silmissä, eikä työstä saanut enää mitään tolkkua ja oli pakko pitää tauko.
Oli hauskaa tehdä koko työ käsin ilman ompelukonetta.
Villa tuntui vähän karkealta ja samalla aika hauraalta materiaalilta. Se sopi työhön hyvin ja oli sopivan paksuista.
Opin työn aikana tekemään kudontatyötä ja pari perustekniikkaa, helmipoiminnan ja ryijynukan. Lisäksi päättely ja työn aloitus, sekä kudontakehyksen kokoaminen olivat uusia asioita.
Haluaisin oppia lisää kudontatekniikoita ja tutustua villalangan valmistukseen tarkemmin. I.K.En ole koskaan aikaisemmin kutonut, mutta huomasin että se on tosi hauskaa, välillä kyllä hieman tylsää... Kutominen oli mielenkiintoista ja yksityiskohtia, eli minun työssäni tupsuja, oli hauska tehdä. Kun kudoin, joissain vaiheissa se tuntui tylsältä ja pitkäveteiseltä. Mutta kokonaisuudessaan työ oli mielenkiintoinen ja mukava. Villa oli erittäin pehmeää ja mukavan tuntuista. Työstä tuli pehmeä ja joustava. Villalla oli helppo tehdä ja se tuntui mukavalle käsitellä. Opin kutomaan, mitä en ole ikinä ennen tehnyt. Opin myös tekemään hienoja tupsuja. :) Haluaisin oppia tekemään enemmän villasta. Luulen että on vielä monta tapaa tehdä villasta ja joista en tiedä vielä mitään. I.S.En ole ennen kutonut paitsi sellaisella pienellä muovisella. Olen aina halunnut kokeilla kun olen nähnyt kun mattoa on kudottu. Se peruskudonta oli helppoa, siinä ei ollut mitään ongelmaa. Kun tein  helmipoimintaa niin tuli alussa hiukan ongelmia havainnollistaa kuinka monta nostan ja mitä seuraavaksi, mutta sekin lopulta alkoi sujumaan. Parasta kutomisessa oli kun alkoi työ olla loppupuolella ja näki millainen työstä tulee.
Villan kanssa oli hyvä tehdä työtä kun se oli sellaista pehmeää. Villan kanssa pystyi tehdä hyvin työtä. Kaiken kaikkiaan villa oli hyvä kutomiseen. Opin työn aikana kutomaan. Ja olen aina halunnut! Oppisin myös tekemään kehykset kankaalla mitä voi käyttää muussakin kuin kudonnassa. J.S.Kutominen tuntui kivalta, koska en ollut tehnyt sitä ennen ja kaikkea uutta on kiva kokeilla. Aluksi en kyllä hahmottanu miten se oikeen syntyy, mutta kyllä se sitten vähän ajanpäästä. Suora valmistui todella nopeasti, mutta helmipoiminnassa kesti vähän.
Villa tuntui materiaalina kivalta, varsinkin se paksu. Ja en ole ennen tehnyt sellaisesta mitään. Työn aikana  opin tekemään sitä suoraa ja sitä helmipoimintaa. Villasta voisi tehdä vaikka hanskat. J.KOlen kutonut ennen tätä työtä joskus pienenä minikangaspuilla, jotka olin saanut serkultani kun hän ei enää niitä käyttänyt. Kutominen oli ihan mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Se on myös hyvää ajanvietettä, koska se on helppoa ja yksinkertaista. Aluksi luulin, että viriön vaihtaminen unohtuisi, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti. Villa tuntui materiaalina helpolta ja kivalta käyttää, toisaalta myös hauskalta. Opin yksinkertaisesti kutomaan; tekemään helmipoimintaa, kiertopujotusta ja ryijynukkaa. Olisi kiva kokeilla muitakin eri kutomistekniikoita. Villasta voisi tehdä muitakin vaatteita, vaikkapa käsineitä.   M.SEn ole koskaan ennen kokeillut kutomista, siksi se kiinnosti. Aluksi kutominen oli aika vaikean ja monimutkaisen tuntuista, mutta kun pääsi vauhtiin se alkoi helpottua. Ihan perussuoran tekeminen oli helppoa, vaikka viriötä joskus unohtikin vaihtaa. Helmipoiminnassa piti tarkkaan laskea, että kuinka monta ja mihin kohtaan kuviota tuli.  Ryijynukan teko oli helppoa, kun langanpätkiä piti vain pujotta lankojen väliin. Villa oli mukavan paksua ja pehmeää. Sitä oli helppo käsitellä ja siitä sai helposti tehtyä mitä halusi. 

Opin tämän työn aikana kudonnan tekniikan ja miten työhön pystyy tekemään eri kuvioita. Opin myös tekemään kehykset kudonta työlle ja millaista villa on kun siihen ommellaan koneella.  STEn ole kutonut aikaisemmin kangaspuilla, joten kutominen oli uutta ja mielenkiintoista. Käytin työssäni vain tasaista kudonta tekniikkaa, mutta värinvaihdot toivat työn tekoon kuitenkin vaihtelua.
Pidin villasta materiaalina. Paksu lanka oli mielestäni kivempaa, koska silloin työ
edistyi nopeasti. Kun taas käytti ohutta lankaa piti sitä laittaa kaksi kertaa niin
paljon kuin paksua.
Työn aikana opin paljon asioita mm. miten tehdään helmipoimintaa, vaikka sitä ei
ollutkaan varsinaisessa työssä. Haluaisin vielä myöhemminkin kutoa ja oppia miten tehdään esim. kiertopujotusta ja muita kutomisen tekniikkoja. S.L. 
Kudonnan työssä käytimme apuna:

  • Tekstiilitaito 7:n (ISBN 951-0-165921-1)  kudonnan sivuja 64 - 70
  • Kehyskudonta, kankaankudonnan aakkoset - opasta (ISBN 951-657-230-8)
  • Huovinen Virve: Pientä kivaa kehyksellä kutoen!
Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.